Zdravé zelené fazuľky by vás zachránili aj na pustom ostrove
Ak by sa vám pritrafilo, že stroskotáte a ocitnete sa na pustom ostrove, zelené fazuľky vás môžu vytrhnúť z biedy.
Obsahujú kadečo - vitamíny K, C, A, B1, B2 a B3, vápnik, draslík, proteíny, železo, horčík, mangán, fosfor, vlákninu a omega 3 mastné kyseliny. Významný je aj podiel bielkovín. Práve tie sa pri trávení rozkladajú na aminokyseliny, ktoré sú stavebnými tehličkami buniek.
Kuchynskí šampióni
Fazuľové struky sú ozajstní kuchynskí majstri. Stačí ich dôkladne povariť v pare či v slanej vode domäkka. Potom sú výborné ešte za horúca posypané strúhaným syrom a pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Lahodné sú aj v smotanových omáčkach alebo restované v cestíčku.
Kradnú kilá
Fazuľky sú významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná pre zdravý rast buniek, podporuje krvotvorbu - vývoj červených krviniek - a je dôležitá pre zdravý vývoj plodu v tehotenstve. Dobre sa osvedčujú aj pri znižovaní telesnej hmotnosti.
Ázijský fazuľkový tanier
Suroviny:
- kl sezamového oleja
- 0,5 kg zelenej fazuľky
- štipka drveného čierneho korenia
- mletá červená paprika
- pol hrnčeka vody
- 300 g miešanej smaženej zeleniny
- PL čiernej fazule s cesnakovou omáčkou z konzervy
Postup:
1. Olej rozohrejeme na veľkej panvici pri stredne vysokej teplote. Pridáme zelené fazuľky nakrájané na dvoj- až trojcentimetrové kúsky, drvené korenie a papriku.
2. Fazuľky smažíme za stáleho miešania 2-3 minúty. Pridáme vodu, zakryjeme, znížime teplotu a varíme za občasného miešania asi 3 minúty.
3. Panvicu odokryjeme, zvýšime teplotu, pridáme miešanú vyprážanú zeleninu a čiernu fazuľu s cesnakovou omáčkou a miešame, kým sa tekutina neodparí.
Tip lenivého labužníka
Fazuľky uvaríme, scedíme, na oleji osmažíme cibuľku, pridáme na kocky nakrájanú slaninu, posypeme múkou, podlejeme vodou, chvíľu dusíme a pridáme nakrájané fazuľky, sójovú omáčku, soľ a cesnak.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK