Presunúť na hlavný obsah

Gratinovaná sezónna zelenina - ľahký a chutný obed

Recepty

Sezónna zelenina je najmä v lete skvelou pochúťkou. Pripraviť si ju môžete podľa receptu od šéfkuchára Vojtecha Artza.

Gratinovaná sezónna zelenina

Potrebujeme:
- 400 g cukety
- 1 žltú papriku
- 1 červenú papriku
- 400 g zemiakov
- 200 g cherry paradajok
- 50 g vykôstkovaných čiernych olív
- 150 g artičokových srdiečok (steril.)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- extra panenský olivový olej
- 200 g drvených paradajok (z konzervy)
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- 2 šalotky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
- čerstvý tymian
- 150 g nalámaného syra na zapečenie

Postup:
1. Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Paradajky umyjeme a rozkrájame na polovice, takisto aj čierne olivy. Papriky a cuketu umyjeme, očistíme, z paprík vyrežeme semená a všetko nakrájame na kúsky alebo plátky. Cesnak a šalotku očistíme a nasekáme najemno. Na olivovom oleji orestujeme cesnak a pridáme drvené paradajky a ochutíme soľou, korením a pamajoránom.

2. Zmes vylejeme a rozprestrieme lyžicou na dno zapekacej misy. Vyplníme misu nakrájanou zeleninou, zemiakmi, olivami, osolíme, okoreníme.

3. Šalotku orestujeme na masle s troškou olivového oleja, prilejeme smotanu, pridáme lístky čerstvého tymianu a krátko povaríme a zredukujeme.

4. Rúru predhrejeme na 180-200°C. Zeleninu zalejeme omáčkou a posypeme kúskami syra a zapekáme asi 35 minút.

- Upečenú zmes ešte zahorúca pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.

Text: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recept pripravil: šéfkuchár Vojto Artz
Foto: Luca Bisconti pre knihu Vojto Artz U vás doma