Presunúť na hlavný obsah

Stručný sprievodca správnym zaváraním

Recepty

Zaváranie je tradičnou metódou uchovávanie potravín, zvyčajne záhradkárskych prebytkov.

V podstate ide o to, že sterilizovaná potravina sa nekazí, nemôže hniť bez prístupu hnilobných baktérií. Vlastný proces zaváranie je relatívne nenáročný na vybavenie, ale treba pri ňom dodržať niektoré zásady.

Správne ovocie
Ovocie spracovávame hneď po zbere - zvlášť v teplom letnom počasí. Ak nie je možné okamžité spracovanie, uchovávame ho v chlade a tme. Do kompótov používame pevné ovocie, do džemov a marmelád mäkké plody.

Správna teplota
Ovocie rozvárame rýchlo pri čo najvyššej teplote, pri zahusťovaní džemov či marmelád už volíme teplotu blízku bodu varu a hmotu stále miešame, aby sa nepripálila. Pri sterilizácii sa snažíme dodržať čas zavárania.

Správny hrniec
Na zaváranie sa dá použiť aj väčší obyčajný hrniec, ale lepší je originálny zavárací, s teplomerom vo veku. V hrnci musí byť nejaká podložka, aby neboli poháre v kontakte s horúcim dnom - dierovaná podložka na nožičkách alebo handra.

Správna hygiena
Všetok riad a kuchynské pomôcky udržujeme pri zaváraní v maximálnej čistote. Ak džemy či nálevy ochutnávame, musíme použitú lyžicu či varešku vždy znova opláchnuť. Prítomné sliny totiž môžu kompóty či marmelády pokaziť.

Správne fľaše a viečka
Dnes sa používajú najmä viečka na zaskrutkovanie a poháre by mali byť takej veľkosti, ktorá zodpovedá predpokladanej spotrebe. Poháre i viečka musia byť dobre umyté a suché. Na marmelády a džemy by mali byť poháre nahriate, aby nepraskli.

Správne skladovanie
Hotové výrobky uchovávame až do doby ich spotreby na chladnom a tmavom mieste, ideálne v pivnici či chladnej komore. Pred konzumáciou ich vždy starostlivo skontrolujeme, či nie sú znehodnotené plesňou alebo hnilobou.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK