Potraviny, ktoré by ženy nemali vynechať
Nutričná špecialistka doktorka Tara Millerová odporúča šesť zdraviu prospešných potravín, ktoré by ženy mali konzumovať aj niekoľkokrát do týždňa.
Potravina č. 1: Jogurty
Stále pribúdajú nové štúdie, ktoré potvrdzujú prospešnosť jogurtov a kyslomiečných výrobkov. Obsahujú probiotické baktérie, látky, ktoré chránia pred mnohými neduhmi. Jogurty môžu znížiť ťažkosti spojené s podráždením čriev, pri zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, znižujú riziko vzniku žalúdočných vredov. Jedzte jogurt na raňajky, desiatu aj k obedu. Všeobecne sa odporúča 3 až 5 porcii za týždeň. Vyberajte si jogurty, ktoré sú neochutené, s obsahom živých kultúr.
Potravina č. 2: Ryby
Zdravou zložkou rýb (losos, sardinky či makrela) sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Ryby hrajú zásadnú úlohu vo výžive bunkových membrán a zároveň chránia proti veľkému množstvu zdravotných problémov. Medzi najväčšie hrozby patrí napríklad srdcový záchvat, mŕtvica, zvýšený tlak, depresia, bolesti brucha, zápalové ochorenia, artritída... Do jedálnička ich zaraďte aspoň dva až trikrát do týždňa.
Potravina č. 3: Fazuľa
Fazuľa patrí medzi jedno z najzdravších jedál, ktoré by mali ženy konzumovať. Je výborným zdrojom bielkovín a vlákniny, chráni pred srdcovými ochoreniami a rakovinou prsníkov a pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Fazuľa obsahuje izoflavóny, ktoré môžu dosť výrazným spôsobom stabilizovať hladinu ženských hormónov, a tak pomáha lepšie sa vysporiadať s PMS a menopauzou. Jedzte aspoň 3-až 4-krát do týždňa.
Potravina č. 4: Paradajky
Základnou látkou je lykopén, ktorý je výborným pomocníkom v boji proti rakovine. Patrí tiež medzi antioxidanty a pomáha chrániť ženské srdce. Vedci tiež preukázali vplyv na pleť. Vďaka lykopénu môžete vyzerať dlhšie mladé, pretože chráni pred poškodením UV žiarením. Odporúča sa konzumácia tri až päť porcii každý týždeň.
Potravina č. 5: Mlieko obohatené o vitamín D
Najväčším účinkom, ktoré mlieko prináša je to, že pomáha so vstrebávaním kalcia zo stravy do kostí. Znižuje tak riziko vzniku osteoporózy, cukrovky, kôrnatenia tepien, nádorov prsníkov a vaječníkov. Výborným zdrojom vitamínu D sú aj napríklad vyššie spomenuté ryby. Konzumujte denne, minimálne 4 decilitre.
Potravina č. 6: Bobuľovité ovocie
Patria tu najmä jahody, maliny, brusnice, čučoriedky. Obsahujú množstvo antioxidantov a látok, ktoré nielen chránia bunky, ale ich aj obnovujú. Pomáhajú tak v boji proti civilizačným ochoreniam, aj proti rakovine. Tieto bobuľoviny obsahujú veľké množstvo vitamínu C, chránia srdce a zrak, pokožku proti starnutiu z vnútra a pomáhajú aj proti močovým infekciám.
Text: Zlatica Beňová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK