Presunúť na hlavný obsah

História a súčasnosť konzervácie

Recepty

Vedeli ste, že zavárať sa dá aj v umývačke riadu?

Otcovia zavárania

Praotcom konzervovania je parížsky kuchár Nicolas Appert, ktorý na začiatku 19. storočia skúšal konzervovať potraviny v plechovkách varom. Vedecké základy konzervačných metód však položil francúzsky chemik Louis Pasteur, po ktorom sa čiastočná sterilizácia látok nazýva pasterizáciou.

Skvelý pomocník: umývačka
Výbornou metódou je sterilizácia kompótov v umývačke riadu. Ovocie naložíme do pohárov, zalejeme studeným nálevom a uzavrieme. Poháre naukladáme do umývačky viečkom hore tak, aby bol medzi nimi priestor, umývačku zapneme na najdlhší program a na najvyššiu teplotu a počkáme, kým program prebehne.

Vareškov tip
Rýchly čučoriedkový kompót
Kilogram čučoriedok preberieme, posypeme 0,5 kg cukru a plníme nimi poháre. Pohárom občas potrasieme, aby bolo medzi ovocím čo najmenej vzduchu. Nálev netreba, čučoriedky pustia šťavu. Potom poháre uzavrieme viečkami a uložíme do chladu.

5 vecí ktoré budeme potrebovať na zaváranie
Ovocie
Ideálny druh potravín na zaváranie, v receptoch sa vždy používa vopred pripravené, očistené, umyté, prípadne aj vykôstkované ovocie, bez hniloby a plesne.

Poháre na zaváranie
Dnes sa používajú poháre s vytvrdeného skla, klasické uzatváranie pohárov celofánom ustúpilo rôznym viečkam, zvyčajne s gumovým tesnením.

Želírovací cukor
Je vhodný na prípravu džemov, marmelád, želé i ovocných štiav. Správne aplikované množstvo zabezpečí potrebnú hustotu výrobkov.

Klinčeky
Využitie klinčekov v kulinárstve je pestré. Pokrmom dodáva sladkastú vôňu a výraznejšiu chuť, pridáva sa do niektorých kompótov a zaváranín, likérov a cukroviniek.

Škorica
Na celom svete obľúbené korenie patrí aj do zaváranín. Ide o kôru z výhonkov škoricovníka, očistenú od vrchnej korkovej vrstvy a vnútorného lyka.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK