Škola zavárania: Nektárinkové čatní s ďumbierom
Krok za krokom si pripravte exotickú pikantnú pochúťku.
Potrebujeme:
150 g paradajok
600 g nektáriniek
50 g jarnej cibuľky
100 g ošúpaného jablka
1 limetka
1/4 PL sušených kvetov z fialky, prípadne levandule
1/2 PL najemno nasekaného čerstvého ďumbiera
1/2 kl soli a čerstvo namletého korenia
150 g cukru
150 g jemného bieleho vínneho octu
Postup:
1. Paradajky sparíme v horúcej vode na 10 sekúnd a ošúpeme, nakrájame na kocky.
2. Pokrájané jablká, paradajky, jarnú cibuľku, nastrúhanú limetkovú kôru a šťavu a korenie, ďumbier, cukor, ocot dáme do hrnca a všetko pomaly privedieme do varu a varíme 30 a viac minút miernym varom, kým nevznikne hustá kaša.
3. Po 30 minútach pridáme vykôstkované aj so šupkou na kocky nakrájané nektárinky. Premiešame, necháme prebublávať asi 15 min. Hotové čatní naložíme do pohárov a ihneď uzavrieme. Čatní treba skonzumovať do 1 roka, pretože sa postupne mení jeho chuť, vzhľad i konzistencia. Hodí sa ako príloha ku grilovaným jedlám.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha