Čierne ríbezle? Rozhodné áno!
Už sto gramov čiernych ríbezli vám nahradí dennú dávku vitamínu C.
Okrem toho sú vynikajúcim zdrojom vitamínu E a B a tiež železa. A pomôžu aj pri ťažkostiach so žalúdkom!
Čierne ríbezle sa vyznačujú zvláštnou aromatickou chuťou a tak majú svojich priaznivcov, ale tiež aj odporcov. V každom prípade sú tieto drobné tmavé bobuľky veľkou zásobárňou vitamínov, dokonca ich môžete zaradiť medzi prírodných pomocníkov v boji proti chorobám.
Všestranný liek
Všetky druhy ríbezlí obsahujú flavonoidy a polyfenoly, ktoré majú výborné antioxidačné účinky, to znamená, že zbavujú telo škodlivých látok. Dôležitý je aj rutín, ktorý priaznivo ovplyvňuje priepustnosť stien ciev, čo sa odrazí najmä pri liečbe krčových žíl. V ríbezliach nájdeme aj vitamíny skupiny B, prospešné nervom, vlasom a koži. Čo sa týka minerálov, je v nich predovšetkým vápnik a železo, ďalej horčík, draslík a mangán.
Čierne ríbezle
- posilňujú imunitu
- aktivujú látkovú výmenu a tvorbu hormónov
- chránia sliznicu a bunky pred voľnými radikálmi
- posilňujú činnosť srdca a svalov
- zlepšujú náladu
- pomáhajú pri hnačkách
- uľavujú od problémov s trávením
- vhodné sú pri liečbe močových ciest
Prírodný liečiteľ
Po čiernych ríbezliach siahnite, ak vás trápia zdravotné ťažkosti so žalúdkom. Pomáhajú pri hnačkách aj lepšie tráviť. Keďže sú ríbezle močopudné, sú vhodné pri liečbe zápalu močových ciest. Listy čiernej ríbezle obsahujú množstvo trieslovín, silíc a vitamínov. Čaj zo sušených listov je účinný pri prechladnutí.
Ríbezle nie sú vhodné na dlhé skladovanie, čerstvé plody sú však obľúbeným ovocím na výrobu sirupov, džemov, marmelády aj vína. Vhodným spôsobom uskladnenia ríbezlí je mrazenie.
Text: Zlatica Beňová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK