Rady do kuchyne: Niekedy sa šetriť neoplatí
Potraviny, ktoré nemajú svoju zvyčajnú farbu vyhoďte!
Žltý tuk je nejedlý
Rastlinné tuky časom žltnú, príčinou tohto procesu je oxidácia. Tekuté oleje s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín oxidujú skôr ako tuhé tuky. Zažltnutý tuk je prestarnutý a nie je jedlý ani v malých dávkach, obsahuje zdraviu škodlivé látky
Hnedá im nesvedčí
Pri sušení musíme niektoré druhy ovocia namočiť aspoň na 5 - 10 minút do citrónového roztoku, ktorý sa skladá z litra vody a šťavy z troch citrónov. Robíme tak preto, aby napríklad jablká, banány alebo hrušky nezhnedli.
Smažíme bez pokrievky
Pri vyprážaní rezňov niektorí kuchári odporúčajú použiť polovicu oleja a polovicu masti. Tukom netreba šetriť a má byť vopred dobre prehriaty, nie však prepálený. Pri vyprážaní panvicu alebo kastról neprikrývame, aby obal z rezňov neopadával.
V chladničke nemrazte
Do mraziaceho boxu v chladničke by ste mali dávať už zmrazené potraviny. Väčšinou sú tieto boxy menej kvalitné a nemajú dostatočne nízku teplotu na to, aby potraviny naozaj hlboko zmrazili. Ak ich napriek tomu zmrazujete v chladničke, mali by ste ich spotrebovať čo najskôr.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK