Šalát a zálievka sú súrodenci
Šaláty sa väčšinou pripravujú z čerstvej zeleniny a ovocia, ale aj zo strukovín, cestovín, mäsa či iných surovín.
Tie sa dopĺňajú korením, bylinkami, dresingom, majonézou, jogurtom, a hádam najčastejšie zálievkou, často ich kombináciou. Tu je pár druhov zálievky.
Kôprová
Nasekaný kôpor vmiešame do jogurtu, ktorý sme zmiešali s kyslou smotanou. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a drveným cesnakom.
Kečupová
Do kyslej smotany vmiešame podľa chuti jemný alebo ostrý kečup, pridáme pár kvapiek tabasca, ďalšie obľúbené korenie a soľ.
Horčicová
Zmiešame vínny alebo balzamikový ocot s olivovým olejom, ostrejšou horčicou, soľou, pokrájanou pažítkou a dochutíme čiernym korením.
Pažítková
Nasekanú pažítku vmiešame do octu zmiešaného s olejom a nakoniec do všetkého pridáme nasekaný varený bielok.
Papriková
Papriku a cibuľu nakrájame na malé kocky a povaríme dve minúty vo vývare. Vývar scedíme, pridáme olivový olej, soľ a čierne korenie.
Cesnaková
Strúčik cesnaku olúpeme, rozotrieme ho so soľou, pridáme čierne korenie, olivový olej, balzamikový ocot a podľa potreby zriedime vodou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK