Svetoznáme šaláty a omáčky
Poznáme ich mená, ale vieme si ich pripraviť?
Značky, ktoré chutia
Azda najznámejšími zástupcami Ameriky sa stali dva "exempláre": šalát Caesar, najmä v rozšírenej verzii s kuracím mäsom, a šalát Waldorf, bohatá zmes obsahujúca okrem iného jablká a orechy. Francúzskou paralelou je nepochybne šalát z Nice s varenými vajíčkami, tuniakom a olivami. Obľúbený je aj grécky šalát.
Božské chute
Zo šalátov, ktorých základom je majonéza alebo jej obdoba, dominuje v mnohých krajinách holandská omáčka zo žĺtkov - tá je božská najmä k jemnej zelenine typu špargle či artičok. Známa zálievka "tisíc ostrovov" obsahuje okrem majonézy aj kečup, najemno pokrájané uhorky a rôzne koreniny.
Vareškov tip: Rybací šalát zo zavináča
Zavináča rozvinieme, očistíme od kapusty, stiahneme kožu a nakrájame. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno, rovnako aj nakladanú zeleninu. Osolíme, okoreníme a zmiešame s kyslou smotanou, majonézou a rybou. Necháme odležať v chlade.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu šalátov
Kuracina
Aby boli pripravované šaláty výdatnejšie a bohatšie aj o živočíšne bielkoviny, pridáme do nich obľúbené mäso. Najviac sa hodí práve kuracie.
Naberačka na šalát
Šalát by sa mal miešať opatrne, aby si jednotlivé suroviny zachovali svoju konzistenciu. Ideálne holými rukami, ale dajú sa použiť aj špeciálne naberačky.
Pekinská kapusta
V poslednom čase je aj v našich končinách táto rýchlo rastúca zelenina, bohatá na zdraviu prospešné látky, súčasťou mnohých šalátov.
Olej
Najlepšie olivový, ktorý je jedným z najzdravších olejov. V našich podmienkach je ešte dosť luxusnou surovinou, ale mnohí kuchári sa už bez neho nezaobídu.
Vínny ocot
Táto pochutina pochádzajúca z oblasti Stredomoria má v južných krajinách dominanciu v rôznych šalátoch, či už biely alebo balzamikový.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK