Presunúť na hlavný obsah

Vďaka chutnému jedlu sa vráťte k dovolenkovej pohode

Recepty

Iba s nostalgiou spomínate na prímorské pochúťky? Nesmúťte, pripravte si ich doma!

Tohtoročnú dovolenku na nejakom čarovnom ostrove máte už za sebou a len s nostalgiou spomínate nielen na večerné prechádzky pri pobreží, ale aj na úžasné pochúťky, ktoré sú typické pre prímorské destinácie? Množstvo skvelo upravenej zeleniny, ryby či zaujímavé pomazánky a šaláty. Na takúto stravu predsa nemusíte rezignovať ani po príchode domov.  Po čom môžete siahnuť, aby ste sa spomienkami vrátili k dovolenovej pohode? Vyskúšajte paradajky a baklažán na prímorský spôsob.

Paradajková omáčka na všetky spôsoby

Paradajky sú typickým letným šťavnatým plodom, ktorý môžete spracovať v kuchyni na niekoľko zaujímavých spôsobov. Vyskúšajte napríklad paradajkovú omáčku s mušľami. V našich podmienkach si na takýto recept zaobstarajte mušle mrazené.

Čo potrebujete?

Mrazené mušle, cibuľu, tri strúčiky cesnaku, 3-4 väčšie paradajky, zeleninový vývar, zeler, trochu balzamikového octu, olivový olej, oregano, bazalku, soľ, čili papričky, parmezán.

Ako na to?

Opražte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájaný zeler, podlejte vývarom. Pridajte nakrájané paradajky, ktoré predtým krátko povarte a zbavte šupky. Pridajte ostatné ingrediencie, varte, následne pridajte mušle. Omáčku dochuťte podľa toho, čo máme radi, použite čerstvé bylinky. Napokon posypte parmezánom.

Chutný fialový baklažán

Baklažán obsahuje minimum  tuku, ale množstvo stopových prvkov (draslík, železo, horčík) a vitamínov. Baklažán nešúpte, to najvzácnejšie totiž obsahuje v šupke. Vyskúšajte napríklad grilovaný baklažán s feta syrom.

Čo potrebujete?

Baklažán, soľ,  olivový olej, syr feta, cesnak, mätové lístky, koriandrové lístky, citrón, čierne korenie.

Ako na to?
 
Asi polcentimetrové kolieska baklažánu potrite z oboch strán olivovým olejom, posoľte a okoreňte. Uložte na grilovaciu panvicu. Grilujte asi 20 minút do zlatista, pravidelne ich  obracajte. Nechajte vychladnúť. Kolieska baklažánu poukladajte na podnos, posypte najemno rozdrobeným  feta syrom spolu s cesnakom a nasekanými čerstvými lístami mäty a kariandra. Nakoniec podľa chuti pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Text: -rk-pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock