Doplňte si antioxidanty
Možno vo vás slovo antioxidant nevyvolá práve predstavu niečoho príjemného a pokiaľ ste zdravá, ani sa nezaoberáte, či si antioxidanty dopĺňate, alebo nie.
Stačí však, ak patríte medzi fajčiarov alebo žijete v mieste, ktoré je viac znečistené a čítať by ste mali ďalej.
Ak sa na naše telo pozrieme trochu "poeticky", predstavte si, že v ňom bojujú dve sily:
Oxidanty – sú kyslíkové molekuly, ktoré môžeme označiť ako odpad, ktorý putuje po tele, naráža do buniek, ničí ich membrány a ich genetický materiál. Oxidanty dokonca zrážajú tuky a zabíjajú bunky. Poškodený kyslík nám dokáže spôsobiť nemalé problémy. Veď posúďte sami: oxidanty môžu prispieť k upchávaniu tepien, produkujú rakovinové bunky, ničia sa nám kĺby.
Antioxidanty - sú policajné zložky nášho tela, ktoré prijímame potravou. Tak ako antioxidanty chránia napríklad tmavozelenú, žltú a oranžovú zeleninu pred poškodením zo slnečného žiarenia, v ľudskom tele vykonávajú podobnú úlohu a je to naša záchrana pred poškodeným kyslíkom.
ČOMU MÔŽU ANTIOXIDANTY ZABRÁNIŤ:
- premene cholesterolu LDL na formu, ktorá môže upchať cievy, taktiež zvýšeniu krvného tlaku.
- útokom na genetický materiál buniek a vznikom mutácií, ktoré môžu viesť k rakovine.
- šedému zákalu.
- ničeniu nervových buniek, ktoré môžu viesť k Parkinsonovej chorobe a podobným ochoreniam.
- artritíde a astme
- neplodnosti a ďalším poruchám
AKO ICH ZÍSKAŤ
1. preferujte viac červené hrozno ako zelené.
2. ak máte možnosť, vyberajte si červenú cibuľu namiesto žltej.
3. kapustu, karfiol a brokolicu konzumujte len jemne sparenú, čím viac varíte, tým menej vitamínov v zelenine bude.
4. listovú zeleninu si vyberte čo najzelenšiu.
5. vyberte si vždy najoranžovejšiu mrkvu, dyňu, alebo batáty.
6. nevyhýbajte sa surovému cesnaku (pokiaľ máte nízky tlak, pozor naň).
7. do svojho jedálnička zahrňte viac čerstvej zeleniny, poprípade mrazenej, ale vyhýbajte sa konzervovanej zelenine.
8. zeleninu upravujte tak, aby bola chrumkavá a nie rozvarená a nezabúdajte, že úprava varením vo vode je najnevhodnejšia.
9. ak používate olej, mal by byť upravený studeným lisovaním a pridávame ho vždy nakoniec.
10. siahnite po ružových a červených grepfruitoch namiesto bielych.
11. uprednostňujte celé plody namiesto štiav.
12. ak máte chuť na šťavy, sústreďte sa na čerstvé, alebo mrazené, vyhnite sa konzumácii konzervovaných štiav.
Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK