Otázky a odpovede o grilovaní. Čo by ste mali vedieť
Aj septembrové víkendy sú ešte ako stvorené na grilovačku v záhrade. Pokiaľ vás podobná príležitosť čaká, čítajte zaujímavé postrehy a rady.
Ako správne zapáliť drevené uhlie?
Ako zapáliť plynový gril?
Najskôr otvorte uzáver na plynovej nádrži a otočte ovládače horákov plynového grilu na 2 až 3 sekundy na maximum. Potom stlačte tlačidlo zapaľovača, plameň by mal po 1 až 2 zapálení naskočiť. Zatvorte veko grilu, nechajte horieť gril na maximum až dosiahne teplotu 300 stupňov. Po dosiahnutí teploty stiahnite intenzitu horákov na hodnotu odporúčanú pre pečenie vybraného pokrmu. Ubezpečte sa ešte pred zapálením, že odkvapové kanáliky a misky sú čisté a tuk nekvapká pod gril. Použite jednorazové hliníkové misky alebo iné nádoby na zachytenie tuku a kvapkajúcej šťavy. Ak sa vnútri grilu vznieti plameň od zvyškov mastnoty, nehaste ho nikdy vodou, zatvorte len veko grilu, zamedzte prístupu kyslíka, plamene samy zhasnú.
Ako správne používať teplomer?
Ak chcete zistiť, na akú teplotu je gril rozpálený, dobre poslúži teplomer zabudovaný vo veku grilu - plynové grily sú týmto štandardom už väčšinou vybavené. Ak chcete zistiť teplotu vnútri grilovaného mäsa, použite teplomer na zapichnutie. Pri meraní týmto teplomerom vždy používajte ochranné rukavice a nikdy nenechávajte sondu zapichnutú v mäse, po meraní teploty ho vyberte, zaklopte veko grilu a pokračujte v grilovaní. Správne zistenie teploty a času, po ktorú je mäso teplote vystavené, je základným predpokladom správneho grilovania.
Ako sa správne starať o gril?
Pravidelne odstraňujte pripečený tuk, kúsky popadaného mäsa alebo iné priškvarené usadeniny. Pri menšej vrstve sa bude vrstva ľahšie odstraňovať a nedôjde ani k jej vznieteniu a ovplyvneniu chuti grilovaného mäsa zápachom zo spáleného tuku. Používajte pravidelne čističe roštov a grilov, uľahčia vám prácu.
Ako sa starať o gril na drevené uhlie?
Grily na drevené uhlie majú zvyčajne jednoduchú konštrukciu a ich údržba nie je náročná. Po ruke majte náradie na údržbu: mosadznú kefku, jemnú drôtenku (môže byť z oceľovej vlny) a hubku alebo handru na umývanie. Očistite grilovací rošt od zvyškov popola, brikiet a dreveného uhlia. Rošt býva zvyčajne nerezový, použite jemnú drôtenku alebo kefu, rošt môžete ľahko opláchnuť, alebo použiť prípravok na jeho čistenie. Po umytí ho nechajte vyschnúť, prípadne ho osušte handrou. Nezabudnite odstrániť všetok popol. Ten veľmi rýchlo absorbuje vlhkosť a ak negrilujete dlhší čas, mohol by nasiaknuť vlhkosťou a plesnivieť. Ak máte špinavé veko alebo kotol grilu, očistite ho z vonkajšej aj vnútornej strany tak, aby bol smalt čistý a matne sa leskol. V prípade, že sa na vnútornej strane veka alebo na kotle grilu pripálili zvyšky jedla alebo mäsa, jemne ich odstráňte použitím čističa na kotle a jemnou mosadznou kefkou alebo špongiu. Nepoužívajte ostré kovové špachtle alebo podobné náradie, aby ste nepoškodili časom smalt na grile.
Ako sa starať o plynový gril?
Aj plynové grily treba udržiavať v dobrom stave, tak aby dlho a spoľahlivo slúžili. Konštrukcia týchto grilov je o niečo zložitejšia. Oproti obvyklej údržbe tu nastupuje ešte starostlivosť o plynové horáky, ktorá pri iných griloch chýba. Na údržbu budete potrebovať: mosadznú kefu, jemnú drôtenku, môže byť aj z oceľovej vlny, čistič grilu, ideálny je v spreji, hubku alebo handru na umývanie, malý ostrý nožík, misky na kvapkajúci tuk. Ako prvé vyčistite grilovací rošt. Pred alebo po grilovaní zvýšte teplotu vnútri grilu na maximum, popadané zvyšky jedla po vychladnutí odstráňte, očistite rošt mosadznou kefou. Pri manipulácii s roštom používajte grilovacie rukavice. Meňte pravidelne hliníkové misky na kvapkajúci tuk a šťavu. Misky sa ťažko čistia, je lepšie ich vymeniť, predídete tak nepríjemnému zápachu z pokazeného tuku v grile, ktorý by mohol ovplyvniť výslednú chuť mäsa. Odstráňte škvrny od dymu a mastné škvrny z veka grilu aj z bočných stolíkov a horákov. Použite jemnú mydlovú vodu, špongiu alebo handru, spoločne s čističom na smaltované povrchy. Nepoužívajte ostré predmety, mohlo by dôjsť k poškodeniu smaltu. Starostlivo vyčistite vetracie klapky. Ak sa na nich urobí hrubá vrstva usadeniny, klapky sa ťažko ovládajú a môžu znečistiť vrchný plášť veka grilu. Vyčistite aj bočné panely a komoru grilu od tukových usadenín, môžu znečistiť vonkajší plášť a svojím zápachom ovplyvniť výslednú chuť grilovaného pokrmu. Udržiavajte otvory na odtok tuku v čistote a čistite ich vždy pri vychladnutom grile. Nepoužívajte agresívne chemické čistiace prostriedky (napríklad na čistenie kachlí či sporákov), mohli by poškodiť farbu na niektorých častiach grilu.
Je potrebné zatvárať veko grilu?
Pri grilovaní nenechávajte veko grilu otvorené, ak otáčate mäso alebo ho polievate marinádou. Zbytočne uniká teplo, predlžujete dobu grilovania, vysúšate mäso a spotrebúvate viac plynu i uhlia.
Je potrebné používať grilovacie náradie?
Použitie správneho grilovacieho náradia je jedným z najčastejšie spomínaných pravidiel. Vidličky na obracanie mäsa by mali mať dlhé rukoväte, to isté by sa malo týkať klieští alebo lopatiek na obracanie mäsových zmesí. Náradie by malo byť robustné a otočiť s ním väčšie kusy mäsa nesmie byť artistický výkon.
Ako správne udržiavať hygienu pri grilovaní?
Umývajte si ruky pred každým grilovaním, udržiavajte grilovacie náradie v čistote. Najmä pri grilovaní mäsa alebo hydiny v sparnom lete treba dbať na správne postupy pri tepelnom spracovaní mäsa. Neklaďte už ogrilované mäso na stolíky alebo pracovné dosky, na ktorých ste predtým pripravovali surové mäso - predovšetkým pri hydine. Rovnaký postup sa snažte dodržať aj pri grilovacích vidliciach a ďalšom náradí.
Kedy je mäso správne ugrilované?
Hydinu a ryby grilujte krátko, teplota vnútri mäsa stačí okolo 80 stupňov, koža kurčaťa by mala byť lesklá a ľahko chrumkavá. Grilované steaky nechajte po grilovaní pár minút odstáť, šťava z mäsa krásne prestúpi celým steakom a chuť bude výrazne lepšia. Používajte hrubú prírodnú soľ s väčšími kryštálmi, lepšie sa zachytia na povrchu grilovaného mäsa. Ak používate klasickú stolovú soľ, použite jej približne tretinové množstvo.
Text spracovala: dh pre Pravdu, Zdroj: grily-grilovanie.sk
Foto: SHUTTERSTOCK