Černica – prírodná pochúťka
Už v starom Grécku boli černice známe pre liečivý účinok svojich listov. Rastú voľne v prírode, šľachtiť sa začali až pomerne nedávno.
V kuchyni sa využívajú napríklad ako ozdoba jogurtových a tvarohových dezertov, výborne chutia na palacinkách alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Môžeme ich mraziť a pridávať do koláčov, rozmixovať do ovocných kokteilov a výborný je aj černicový sirup.
Zásobáreň zdravých živín
Čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínu C, K, sú bohaté na karotény, nájdeme v nich tiež mnohé z vitamínov skupiny B, kyselinu listovú, z minerálov potom mnoho fosforu, ďalej draslík, železo, horčík a vápnik. Výrazne osožia ľudskému organizmu obsahom rastlinných farbív zo skupiny bioflavonoidov, ktoré chránia pred oxidáciou.
Ochranca kĺbov
Vďaka antioxidačnému pôsobeniu černice účinne chránia chrupavky a väzy pred pôsobením voľných radikálov, teda slúžia ako prevencia kĺbových ochorení a okrem toho spomaľujú starnutie, chránia pokožku pred účinkami slnečného žiarenia, pomáhajú predchádzať ateroskleróze a majú aj protinádorové účinky.
Kelový šalát s černicovou zálievkou
- veľký kel
- pomaranč
- 10 černíc plus ďalšie na ozdobu
- kl balzamikového octu
- kl cukru
- štvrť kl soli
- 2 a pol PL oleja
Postup:
1. Kel dobre umyjeme a sparíme ho v parnom kúpeli domäkka, potom ho prudko schladíme v ľadovej vode. Dôkladne ho vysušíme papierovou utierkou.
2. V kuchynskom robote rozmixujeme desať černíc, tri pomarančové mesiačiky, ocot, cukor, soľ a pomarančovú kôru z polovice pomaranča. Pomaly za stáleho miešania pokvapkáme olejom a pripravíme tak kyslú zálievku.
3. Kel rozložíme na tanier polejeme ho kyslou zálievkou, zvyšnou pomarančovou kôrou a ozdobíme zvyšnými mesiačikmi pomaranča a černicami. Šalát podávame vychladený.
Tip lenivého labužníka: Čerstvé černice preberieme, opláchneme, necháme odkvapkať, do mixéra ich vložíme s niekoľkými kockami ľadu, šľahačkovou smotanou a práškovým cukrom, všetko rozmixujeme a rozdelíme do vysokých pohárov. Ozdobíme černicami a čokoládou.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK