Hubová paštéta - delikatesa podľa domácej výroby
Sezóna húb nám umožňuje pripraviť si aj také delikatesy ako je hubová paštéta.
Hubová paštéta pod kačacím tukom
Potrebujeme:
- 100 g šampiňónov
- 150 g hlivy ustricovej
- 25 g sušených húb
- 100 g cibule
- 30 g cesnaku
- 5 g čerstvých čili papričiek
- 10 g tymianu
- 10 g čerstvej bazalky
- 40 g masla
- 0,1 l bieleho vína
- 0,1 l smotany 33 %
- 50 g kačacieho tuku
- 5 g ružového korenia
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
1. Nakrájané huby podusíme na masle, spenenej cibuli a cesnaku, pridáme čili, tymian a namočené a zvlášť uvarené sušené huby aj s časťou vody, v ktorej sa varili. Osolíme, okoreníme a podlejeme vínom. Huby začnú púšťať vlastnú vodu, ktorú úplne vydusíme.
2. Udusené huby dáme do mixéra a vymixujeme na jemnú penu, pridáme bazalku a na zjemnenie našľahanú šľahačku. Dochutíme a dáme do pohárikov.
3. Po vychladnutí zalejeme rozpusteným kačacím tukom, v ktorom sme zohriali tymian a ružové korenie. Podávame s toastami a cesnakom pečeným v šupke.
Tip: Kto by chcel laktovegetariánsku verziu paštéty, môže namiesto kačacieho tuku zaliať paštétu vytopeným maslom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty pripravil: Tomáš Sika, šéfkuchár reštaurácie Signature hotela Mercure Bratislava Centrum
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu