Škola pečenia: Ryžový nákyp s ríbezľami
Aj vaše ratolesti majú radi ryžový nákyp? Alebo je to obľúbený dezert manžela, na ktorý spomína ešte z detstva? Tak im ho pripravte...
Škola pečenia: Ryžová kocka s ríbezľami
Potrebujeme:
- 500 g ryže
- 200 ml mlieka
- štipka soli
- 125 g masla
- postrúhaná kôra z 1 citróna
- 200 g kryštálového cukru
- 700 g ríbezlí
- 7 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 4 bielky na sneh
Postup:
Krok 1. Ryžu s polovicou cukru a mliekom varíme 20 minút, necháme vychladnúť. Zvlášť vyšľaháme maslo s druhou polovicou cukru, sedem žĺtkov, pridáme sneh z troch bielkov a zamiešame do ryžovej hmoty.
Krok 2. Na vymastený plech dáme polovicu hmoty, položíme ríbezle, pridáme druhú polovicu hmoty a dáme piecť na 15 minút pri 180 °C.
Krok 3. Prikryjeme vyšľahaným snehom zo štyroch bielkov a cukru a dopečieme 20 minút na 160 °C.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravila: Helena Podhorská, kuchárka Novej menzy v Žiline
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu