Presunúť na hlavný obsah

Paprika je kuchynský poklad

Recepty

Paprika je univerzálna zelenina. Zlepšíme ňou rozličné druhy mäsových, rybích i hydinových pokrmov, ale aj mnohé druhy šalátov.

Sušená predstavuje najdôležitejšie korenie do gulášov, paprikášov, hodí sa aj k fazuli, syrom, do nátierok, tvarohov, údenín či do zmesí korenia. Mletá paprika by mala byť skladovaná bez prístupu svetla, aby nestratila farbu.

Z každého rožku trošku
Dôležitou zložkou papriky je kapsaicin - látka, ktorá jej dáva špecifickú pálivú chuť. Nesmieme však zabudnúť na ďalšie významné látky obsiahnuté v paprikách, ako sú sacharidy, bielkoviny, proteíny, silice, farbivá a minerálne látky (draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a jód). Sú tiež bohatým zdrojom vitamínu C, B1, B2 a E.

Štipľavý liečiteľ
Liečivé účinky papriky poznali už starí Rimania. Ľudskému telu prospieva povzbudením krvného obehu a dýchania, podporuje trávenie a zvyšuje žalúdočnú sekréciu. Kapsaicin tiež pomáha pri bolesti hlavy a chrbta, je dobrý na kŕčové žily, omrzliny a pomáha aj pri srdcovej arytmii.

Všetko s mierou
Ani s paprikami to netreba preháňať. Vo veľkých dávkach môže paprika spôsobiť podráždenie žalúdka, zvýšené potenie, začervenanie hlavy a krku, slzenie a výtok z nosa. Pri dlhodobom nadmernom užívaní hrozí poškodenie pečene a obličiek.

Letný paprikový guláš z nových zemiakov

Potrebujeme:
- 4 - 5 väčších nových zemiakov
- PL ostrejšej paprikovej pasty
- hladká múka na zahustenie
- kl granulovaného cesnaku
- čierne korenie
- soľ
- olej
- mletá červená paprika
- 2 jarné cibuľky
- majorán

Postup:
1. Nové zemiaky očistíme, dobre umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Na oleji speníme jarnú cibuľku, pridáme mletú červenú papriku a paprikovú pastu, majorán a cesnak.
2. Všetko urestujeme a potom pridáme kocky zemiakov, ďalej restujeme, potom podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme domäkka asi 10 minút.
3. Nakoniec ochutíme, zahustíme hladkou múkou, ešte krátko povaríme a podávame s pečivom.

Tip lenivého labužníka
Uhorku olúpeme, nakrájame na kolieska, papriky nakrájame na tenké prúžky, osolíme, vymiešame olej s kečupom a jogurtom, zmes pridáme k nakrájanej zelenine a všetko premiešame.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK