Presunúť na hlavný obsah

Hovädzie držky na kyslo s hríbami - ktorá z vás si trúfne?

Recepty

Pripraviť správne držky nevie každá gazdiná. S naším receptom to môžete skúsiť.

Hovädzie držky na kyslo s hríbmi

Suroviny:
- 2500 g hovädzích držiek
- 600 g cibule
- 100 g tuku
- 30 g soli
- 50 g sušených hríbov
- 50 g masla
- ocot podľa chuti
- 150 g hladkej múky
- 5 g rasce
- 300 ml smotany na šľahanie

Postup:
1. Surové držky riadne umyjeme a varíme vo veľkom množstve vody. Asi po polhodine varenia vodu vylejeme a dáme novú. Takto to urobíme asi trikrát. Nakoniec necháme z poslednej vody asi dva litre.
2. Cibuľu očistíme, pokrájame a opečieme na tuku do zlata. Pridáme na rezance pokrájané držky, soľ, rascu a sušené huby. Podlejeme odloženou vodou z varenia držiek a varíme do mäkka. Podľa potreby pridáme ešte vodu.
3. Pripravíme zápražku: múku opražíme na panvici na sucho, necháme vychladnúť, rozriedime studenou vodou a zahustíme držky. Necháme pomaly variť, pridáme smotanu, zamiešame, dochutíme soľou a octom. Varíme asi 10 minút, potom jedlo odstavíme a pridáme maslo.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Marek Rapan, šéfkuchár reštauračného pivovaru a hotela Victoria v Martine
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu