Presunúť na hlavný obsah

Zemiaky majú byť chutné a zdravé

Recepty

Zemiaky, švábka, zemáky, grule, bandurky, krumple, trompaky, kartofle, erteple... čo kraj, to ľudový názov.

Jedno však platí pre všetky - boli a ešte stále sú základnou potravinou Slováka. Preto je dobré prečítať si, čo by sme mali vedieť o tejto dôležitej potravine.

Čo robiť po zbere
Ak si dopestujeme zemiaky sami, treba vedieť, že po zbere je potrebné nechať ich 2-3 týždne pod prístreškom "vydýchať sa". Tak sa osušia a zahoja sa poškodené miesta. Aby nezozeleneli, prikryjeme ich priedušnou vrecovinou alebo kartónom.

Čo so zelenými škvrnami
Zelené škvrny na zemiakoch musíme dôkladne odrezať. Sú znamením nezrelosti, alebo prezrádzajú, že boli nadmerne vystavené svetlu. Zelené miesta obsahujú zdraviu škodlivý solanín, ktorý negatívne pôsobí na krv a plazmu buniek.

Čo s tmavými škvrnami
Veľmi časté čierne a sivé škvrny nebezpečné nie sú. Vznikajú počas skladovania a distribúcie, pri náraze, otlačení, ale aj po namrznutí. Odstraňujeme ich najmä z estetických dôvodov, nepôsobia dobrým dojmom a odrádzajú od spotreby.

Čo s primrznutými zemiakmi
Zmrznuté zemiaky poznáme vrypom nechtu, pri ktorom necítiť odpor. Dá sa to zistiť aj tak, že ak ich zahrejete v dlani, šupka po zahriatí zvlhne. Po uvarení sú sladkasté, niekedy až ako repa. Preto z nich v núdzi pripravujeme sladšie jedlá.

Čo proti mazľavosti
Ak zemiaky pred prípravou na 20 minút namočíme do studenej vody, vylúhuje sa časť škrobu a nebudú mazľavé. Musíme si však uvedomiť, že so škrobom sa vylúhuje najmä vitamín C. K jeho strate dochádza aj varením olúpaných zemiakov.

Čo robiť s vývarom
Zemiaky je dobré variť v malom množstve vody, výživné látky sa z nich odplavia len minimálne. Keď varíme zemiaky bez šupky, môžeme po uvarení scedenú vodu použiť napríklad do polievky, je v nej stále dosť využiteľných živín.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK