Presunúť na hlavný obsah

Zemiaky treba vedieť skladovať

Recepty

Aby sme z nich mohli pripravovať chutné jedlá po celý rok, je potrebné venovať zvýšenú pozornosť ich skladovaniu.

Pozor na teplotu

Zemiaky sa odporúča skladovať pri teplotách 2 - 6 °C, vo vrstvách do výšky jedného metra. Zemiaky skladované pri tejto teplote však nemožno konzumovať ihneď. Škrob by sa v nich premenil na cukry a chutili by sladkasto. Necháme ich preto 10 - 14 dní odležať pri teplote 12 - 15 °C.

Zemiakový hladomor
Zemiaky sa stali paradoxne príčinou obrovského hladomoru, ku ktorému došlo v Írsku, kde sa rýchlo stali súčasťou potravy ľudí i hospodárskych zvierat. Ich neúroda spôsobila, že v 40. rokoch 19. storočia kvôli veľkému hladomoru umrela alebo emigrovala štvrtina obyvateľstva tejto krajiny.

Vareškov tip
Kráľovské krabie placky
Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Uvarené aj surové zemiaky postrúhame, zmiešame s dvoma vajcami, nastrúhaným syrom, pokrájaným krabím mäsom z konzervy, posekanou petržlenovou vňaťou a dochutíme soľou. Z cesta formujeme placky a vypražíme ich na masle.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu zemiakových jedál
Zemiaky
Napriek tomu, že táto takmer celosvetovo obľúbená potravina je známa už stáročia, umenie jej výberu a prípravy nie je až také samozrejmé.

Škrabka na zemiaky
Tak ako nôž kedysi nahradila klasická mechanická škrabka, dnes ju už môžeme vymeniť za elektrického pomocníka a uľahčiť si prácu.

Tvrdý syr
Zemiaky a syr sú spoločníci, odovzdávajú si chute a vône. Najmä pri zapekaní sa tvrdý nastrúhaný syr uplatní v konečnej fáze úpravy, keď chceme zlatú kôrku.

Smotana
Zjemní mnohé pokrmy, zemiakové nevynímajúc, mnohí kuchári ju používajú na prípravu sýtejšej bešamelovej omáčky namiesto klasického mlieka.

Petržlenová vňať
Hádam najpoužívanejšia bylina v slovenskej kuchyni, má uplatnenie pri servírovaní, zemiaky posypané čerstvou vňaťou chutia a vyzerajú lepšie.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK