Mrkva je zdravá. Surová aj varená
Tvrdí, že vzdelávať nestačí len deti, ale predovšetkým aj ich rodičov. V detstve je všetko akési ľahšie - aj osvojiť si zdravé stravovacie návyky.
Na tri otázky o výžive odpovedá detská gastroenterologička, MUDr. Iveta Čierna.
Čo hovoria najnovšie výskumy? Ukázala sa nejaká "nová" potravina ako nezdravá?
Nie. Všetko závisí od výrobcov a dodávateľov, od toho, ako sa ovocie a zelenina pestuje a skladuje. Pretože my môžeme s najlepšou vôľou dať deťom ovocie, zeleninu a robiť im šaláty, keď nevieme, kde vyrástlo, čím bolo pohnojené a čo ešte ten, kto ho chcel predať, spravil pre to, aby dobre vyzeralo, akým spôsobom ho upravil...
Takže teoreticky - žiadna potravina nie je škodlivá?
Z potravín nie je nič škodlivé. Škodlivé je len spomínané uskladňovanie a samotná úprava stravy. Lepšia je tá strava, ktorá nie je dlhodobo tepelne upravovaná, pretože takou úpravou sa môžu uvoľňovať tiež rôzne látky. Najlepšia je surová strava, avšak jesť iba surovú stravu je opäť len extrém. Nie som jeho zástankyňou.
Existuje druh zeleniny, ktorá je zdravšia varená ako surová? Napríklad taká mrkva?
Vitamín A, ktorý mrkva obsahuje, sa rozpúšťa v tukoch. Preto je mrkva ideálna napríklad v kuracej polievke, ktorá obsahuje nejaký tuk, kde sa vitamín A uvoľní a lepšie sa vstrebe. Samotná mrkva je však zdravá aj v surovom stave.
Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK