Cibuľa – kráľovná kuchárov
Cibuľa je dominantou mnohých národných kuchýň.
Existuje viac ako tristo druhov cibule. Rozdeľujú sa podľa tvaru na sploštené a guľaté, podľa farby sú druhy cibule od bielej, cez žltkastú, okrovú až po modrofialovú. Nájdeme ju v mäsových pokrmoch aj omáčkach, pripraviť z nej možno koláč či tortu. Najzdravšia je v surovom stave, pridáva sa do šalátov, nátierok či na ozdobenie pokrmov. Pripraviť z nej môžeme dokonca aj cibuľové víno.
Keď slzíte nad lopárom
Cibuľa obsahuje množstvo minerálov, síru, fosfor, vápnik, železo, zinok, mangán, jód, sodík, draslík, horčík, vápnik, provitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a C. Prečo však slzíte pri krájaní cibule? Bunky cibule obsahujú roztok sírnych silíc a enzým, ktorý s nimi reaguje, pričom vzniká silná slzotvorná látka propathial S-oxid.
Majster lekárnik
Cibuľa je z lekárskeho hľadiska veľmi užitočná zelenina. Pomáha pri nechutenstve, artérioskleróze, zažívacích problémoch, vysokom krvnom tlaku, cukrovke, astme, zápaloch ústnej dutiny a hrtanu. Ale ak jej zjete viac, môžete mať žalúdočné ťažkosti, dokonca môže vzniknúť silná alergická reakcia.
Plakať však nemusíte
Ak chcete obmedziť slzy pri krájaní cibule, dá sa to všelijako. Skúste pred krájaním nechať cibuľu na chvíľu v mrazničke, čím obmedzíte uvoľňovanie slzotvornej látky. Po ošúpaní cibuľu aj lopárik opláchnite studenou vodou a pri krájaní používajte ostrý nôž.
Rýchly recept: Varené zemiaky s cibuľkou a rozmarínom
Potrebujeme:
nové zemiaky
4 veľké cibule
PL sušeného rozmarínu
kl mletej sladkej papriky
pol kl morskej soli
čierne korenie
PL oleja
niekoľko lístkov čerstvého rozmarínu
Postup:
1. Zemiaky dôkladne umyjeme, ale nešúpeme ich. Každý zemiak rozrežeme na štyri kúsky a uvaríme v hrnci s vodou.
2. Medzitým na 15 – 20 minút namočíme sušený rozmarín. Ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na kolieska. Na panvici zohrejeme olej.
3. Do oleja pridáme cibuľu a za občasného miešania ju pražíme. Po 5 minútach pridáme papriku, čierne korenie, soľ a sušený rozmarín.
4. Panvicu odložíme zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme ďalších 5 minút stáť. Nakoniec zmiešame zemiaky s cibuľkou a ozdobíme čerstvými lístkami rozmarínu.
Tip lenivého labužníka
Olúpané špekáčiky, cibuľu, eidam a paradajky nakrájame na kúsky, dáme do vyššej misy, rozmiešame ocot s olejom a horčicou, nalejeme na pokrájané suroviny a dobre premiešame. Šalát podávame s pečivom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha