Presunúť na hlavný obsah

Na jesennú nôtu: Pripravte chutnú kôprovú omáčku

Recepty

Keď už jeseň klope na dvere a záhrada ešte ponúka svoje plody, vyskúšajte sa zahriať na obed alebo večeru výbornými polievkami a jednoduchými, zdravými pokrmami, ktoré pripravia aj začínajúci kuchári.

Kôprová omáčka

Potrebujeme:
- 600 ml mlieka
- zväzok kôpru
- soľ
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 1 kalíšok hovädzieho bujónu
- 200 g sladkej smotany
- 80 g múky na zahustenie
- 1-2 PL octu
- 4 vajcia
- 1 kg zemiakov

Postup:
1. Cukor rozmiešame s octom a necháme krátko prejsť varom.
2. Z masla a múky urobíme svetlú zátrepku, zalejeme mliekom a za stáleho miešania privedieme do varu. Omáčku necháme asi 10 minút veľmi pomaly prevariť, vmiešame hovädzí bujón, dochutíme soľou a prevareným octom.
3. Nakoniec pridáme nasekaný kôpor. Omáčku krátko povaríme a ihneď podávame so zemiakmi.

Tip: K omáčke sa hodí varené vajíčko alebo volské oko. Ak nemáme v zásobe zemiaky, podávame s chlebom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty a foto: MAGGI