Zajačí chrbát v makovej kruste - delikatesa podľa šéfkuchára
Pochúťky z diviny dokážu z každého stolovania urobiť priam aristokratickú záležitosť. Vyskúšajte recept od renomovaného kuchára.
Zajačí chrbát v makovo-orechovej kruste
Suroviny:
- 2 zajačie chrbty
- 2 PL bravčovej masti
- 1 vetvička rozmarínu
- 30 g masla
- 5 borievok
- soľ
- mleté čierne korenie
Maková krusta:
- 1 kl nasekaného rozmarínu
- 80 g vyšľahaného masla
- 60 g modrého maku pomiešaného s práškovým cukrom
- 35 ml pomarančového džúsu
- 50 g orechov
- 40 g bielej strúhanky
- 2 borievky
- 5 g mandarínkovej kôry
Postup:
1. Chrbát odblaníme a opečieme na bravčovej masti a pri teplote 90 stupňov pečieme v rúre. Medzitým z makovej hmoty narežeme pásiky asi 3,5x15 cm. Keď je chrbát upečený, opatrne naň priložíme makovú hmotu a formujeme ju pozdĺž chrbta.
2. Takto obalený chrbát opečieme na spenenom masle. Porciujeme filetky vo veľkosti 3-4 cm. Servírujeme s krémom z ružičkového kelu (opečeného na masle a slaninke a po vychladnutí zmixovaného s kyslou smotanou) a palacinkovou tortičkou (tri vrstvy palaciniek natieraných husacou pečeňou a vykrojených do kruhu).
3. Krusta z modrého maku: mak a pomarančový džús 15 minút povaríme. Orechy skaramelizujeme, posekáme nadrobno a pridáme k maku. Pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem masla a dobre zamiešame. Osolíme a okoreníme. Pridáme maslo a medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm. Odložíme do chladu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Gabriel Kocák, šéfkuchár hotela Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu