Štyri dôvody, prečo na jeseň konzumovať olivy
Sú zdravé a nášmu telu prospievajú zvnútra aj zvonku. Hoci si španielske olivy doprajeme najmä v lete, nemali by z nášho jedálnička zmiznúť ani s nástupom chladnejších dní.
Olivy vďaka svojmu zloženiu preventívne pôsobia proti vzniku srdcových ochorení a zároveň znižujú hladinu krvného cholesterolu. Dôvodov, prečo sú pre naše telo prospešné je však viacero.
1. Vitamínmi zastúpia aj čerstvú zeleninu
Ak hľadáte kvalitné zdroje vitamínov a antioxidantov, siahnite po olivách. Olivový olej obsahuje vysokú koncentráciu polyfenolov, ktoré majú pozitívne účinky na telo práve vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam. Olivy ďalej obsahujú množstvo vitamínov, ako sú napríklad vitamín A, vitamín B, kalcium, zinok, draslík, železo alebo jód, ktoré sú nevyhnutné pre posilnenie imunity a chránia telo pred nadmernou stratou tekutín. Olivy tiež obsahujú širokú škálu minerálnych látok a esenciálnych aminokyselín. Sú významných zdrojom minerálov, prevažne sodíka, ktorý je mimoriadne dôležitý pre ľudí, ktorí radi a aktívne športujú.
2. Vláknina prospieva tráveniu
Nášmu tráveniu pomáhajú práve olivy, a to aj vďaka obsahu vlákniny. Klasické stolové olivy obsahujú asi 3% vlákniny. Pomer lignínu a celulózy je vždy nižší než 0,5. Olivy sú teda veľmi dobre stráviteľné - predovšetkým tie kvalitne spracované španielske olivy.
3. Sú vhodné na maškrtenie aj pri diéte
Olivy majú nízky obsah kalórií, a to predovšetkým v porovnaní s našimi klasickými pochutinami. 100 g olív zodpovedá iba 150 kalóriám. Olivy pritom obsahujú zdravé tuky. Ich obsah sa pohybuje okolo 20 percent, pričom väčšinou ide o tuky nenasýtené, teda tie, ktoré telo lepšie spracováva. Najväčšie percentuálne zastúpenie má kyselina olejová (77%), ďalej kyselina palmitová, linolová, omega 6, kyselina linolenová a omega 3.
Ak teda chcete počas jesenného večera maškrtiť pri obľúbenom seriáli, nahraďte čipsy alebo čokoládu olivami.
4. Sú dobre kombinovateľné pri servírovaní
Olivy dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute a tak vyhovieť každému z nás. Sú sladké, slané, horké i kyslé. Táto vlastnosť z nich robí neuveriteľne všestrannú ingredienciu pri varení. Za pár sekúnd s nimi vykúzlite pohostenie pre nečakanú návštevu alebo hladné krky vo vašej domácnosti. Olivy možno využiť od drobných snackov cez šaláty, pizze, rizotá, cestoviny, omáčky, ryby, mäsá až po dezerty.
Text: zg, pre oŽene.sk, spracované z tlačových materiálov
Foto: SHUTTERSTOCK