Gazdovské chute: Kuracie zaúdené paličky
Doprajme si chute našich gazdovských dvorov.
Príprava: 20 minút
Pečenie: 120 minút
Náročnosť: 3
Pre 4 osoby potrebujeme:
12 spodných kuracích stehien
olivový olej na potretie
sladkú maďarskú papriku
soľ
dve hrste veľkých pilín z ovocného dreva
Postup:
1 Pre zaujímavejší tvar a pre lepšie prepečenie odsekneme chrupavky zo stehien. Prstami stiahneme mäso po kosti tak, aby sme vytvarovali mäsovú guľu s vyčnievajúcou kostenou paličkou.
2 Stehná potrieme olejom, osolíme a dobre opaprikujeme.
3 Ak máme záhradný gril s kovovým poklopom, využijeme ho na 30-minútové zaúdenie ešte surových stehien. Namočíme piliny do vody minimálne na hodinu. Rozpálime zakrytý gril na vysokú teplotu. Vhodíme dovnútra piliny, uložíme stehná, gril hneď zakryjeme a vypneme. Kryt neotvárame 30 minút.
V rúre položíme stehná priamo na rošt kostičkou hore. Pečieme 2 hodiny pri nízkej teplote okolo 140 stupňov.
Náš tip:
Ak dáme pod rošt plech vyložený alobalom, ušetríme si prácu pri čistení rúry.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Ivan Kotzig, gazda z vidieckej reštaurácie U Juhása v Košariskách
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu