Spôsoby krájania a cibuľové slávnosti
Nakrájať cibuľu nadrobno je umenie. Poradíme vám, ako na to.
Umenie drobných kociek
Keď chceme cibuľu nakrájať na drobné kocky, ošúpeme ju a pozdĺžne rozkrojíme na polovicu, tú nakrojíme na niekoľko plátkov, ale nedokrojíme do konca. Vďaka tomu sa pri ďalšom krájaní nerozpadne. Polovičku ešte prerežeme vodorovne a nakoniec ju nasekáme na drobné kocky.
Pocta cibuli
V Španielsku sa každý rok konajú slávnosti cibule zvané calcotadas, najznámejšie z nich sú v katalánskom meste Valls. Názov dostali podľa calcots - krehkej cibuľovej vňate. Stonky cibule sa opekajú na veľkých roštoch nad prudkým ohňom a konzumujú sa s omáčkou z mandlí, lieskovcov a olivového oleja.
Vareškov tip
Husacia pečeň s cibuľkou
Na husacej masti osmažíme nasekanú cibuľu s trochou rasce, pridáme pečeň a z každej strany ju dusíme 7 minút, poprášime ju múkou, zalejeme vývarom a ešte podusíme. Hotovú dáme na tanier, zalejeme precedenou šťavou a ozdobíme na masle opraženými kolieskami cibule.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na cibuľové recepty
Cibuľa
Univerzálna surovina, ktorá je súčasťou nespočetného radu pokrmov. Ale pri otvorených žalúdočných vredoch jej konzumáciu treba obmedziť na minimum.
Ostrý nôž
Je dôležitý nielen pre pohodlie. S ostrým nožom sa krája ľahko, osobitne pri krájaní cibule alebo mäkšej zeleniny ľahko nakrájame úplne tenké plátky.
Chlieb
U tých skôr narodených vyvoláva krajec chleba nahrubo natretý masťou a bohato posypaný cibuľou spomienky na mladosť, osobitne na vidieku u starých rodičov.
Rasca
Dochutí cibuľové jedlá typickou chuťou a vôňou a je výborná aj v liečiteľstve, obmedzuje nadúvanie, uľahčuje trávenie a odkašliavanie, zvyšuje apetít.
Droždie
Cibuľové kysnuté koláče boli obľúbeným múčnikom našich starých mám a bez droždia sa pripraviť nedali. Zvyčajnou mierou na koláč je jedna kocka (asi 40 g).
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK