Pór je bratom cibule
Použitie póru v kuchyni je rozmanité, patrí k univerzálnym druhom zeleniny.
Hoci je chuťovo menej výrazný a aromatický ako jeho príbuzná cibuľa, je dobré zvážiť, kedy sa má do pripravovaného jedla pridať. Pór môžeme variť vo vode alebo v pare, zapekať, dusiť spoločne s ďalšou zeleninou, pridať do polievok a omáčok, ale aj do mäsitých pokrmov.
Listy sú bohatšie
V póre je veľa cenných látok, napríklad éterické oleje s obsahom síry, kyselina listová a vitamín C. Nechýbajú v ňom ani vláknina či minerály, predovšetkým zinok, mangán, selén a fosfor. V zelenej časti má pór až dvojnásobok vitamínov ako v bielom kuse stonky, preto by sa mali konzumovať aj jeho listy.
Človek s ním mladne
Látky, ktoré obsahuje pór, podporujú trávenie, omladzujú a regenerujú, zlepšujú výkon pečene, žlčníka a znižujú hladinu cukru v krvi, vláknina čistí črevá a vďaka svojim močopudným vlastnostiam pomáha ľuďom s dnou či reumatickým ochorením.
Nekrčiť, prosím
Pri nákupe póru dbajte, aby boli špičky listov čerstvé a pevné. Nesmie sa skladovať pokrčený, začal by hniť. Po nákupe ho uložte do chladničky, kde v vydrží minimálne týždeň.
Zapečený pór s čedarom a so šunkou
Potrebujeme:
8 malých pórov
8 plátkov varenej šunky
100 g nastrúhaného čedaru
2 PL dijonskej horčice
6 PL šľahačkového kyslého krému creme fraîche
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pór nakrájame na asi päťcentimetrové kúsky a varíme ho v hrnci s vriacou osolenou vodou 4-5 minút do polomäkka.
2. Potom pór scedíme, ochladíme pod tečúcou studenou vodou, dobre ho vysušíme a položíme na kuchynský papier.
3. Každý kus póru zabalíme do plátku šunky a uložíme do veľkej zapekacej misky vedľa seba.
4. Čedar zmiešame v miske s horčicou a creme fraîche a zalejeme ním pór. Zapečieme 15-20 minút dozlata.
Tip lenivého labužníka
Papriky nakrájame na rezance, premiešame ich s nasekaným cesnakom a kolieskami póru, šalát zalejeme jogurtom, osolíme, okoreníme, dochutíme mletou sladkou či pálivou paprikou a dáme vychladiť.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK