Pečená kačica s korenistou omáčkou - a hody sa môžu začať!
Pripravte si podľa nášho receptu tradičnú pochúťku jesene - pečenú kačicu.
Pečená kačica s korenistou omáčkou
Potrebujete:
- 1 kačica (asi 2 kg)
- 2 PL masla
- 2 šalotky
- 1/2 šálky sušených čerešní
- 2 PL melasy
- 1 kl nahrubo namletého čierneho korenia
- 3 šálky vývaru
- 1 lyžica maranta
- 1/2 šálky madeiry
- soľ
- 1 kl vínneho sherry octu
Postup:
1. Očistenú a umytú kačicu osolíme a okoreníme zvnútra i zvonku. Ak je mastnejšia, kožu narežeme, aby sa lepšie vypiekol tuk. Dáme ju do pekáča, ktorý zakryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 oC. Po polhodine teplotu zmiernime na 180 stupňov a pečieme ešte aspoň hodinu. Potom kačicu odokryjeme a dopečieme do chrumkava.
2. V panvici rozpustíme na miernom ohni maslo. Pridáme najemno nakrájanú šalotku a pomaly restujeme, kým nezmäkne. Pridáme sušené čerešne, melasu, korenie a zalejeme vývarom. Varíme 15 minút. Z vypečenej šťavy z kačice opatrne odstránime prebytočný tuk, výpek aj s vyškrabanými prípečkami zlejeme na panvicu, pridáme štvrť šálky vína madeira a 3-4 minúty spolu varíme. Omáčku dochutíme sherry octom a zahustíme lyžicou masla.
3. Upečenú kačicu rozdelíme na porcie a podávame s omáčkou a zemiakmi alebo knedľou.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK