Dobroty zo starého Prešporka: Biela kačacia pečeň
Šéfkuchár Michal Pažák zostavil príťažlivé jesenné menu, ktorí spája gurmánske tradície habsburskej monarchie s kulinárskymi trendmi 21. storočia. Tu je jeden z receptov.
Biela kačacia pečeň
Potrebujeme:
- 1 kg bielej kačacej pečene
- 1 l jablkovej šťavy
- 0,5 l tokajského vína
- 50 g želatíny
- 250 g sušených slieviek
- 250 g jedlých gaštanov
- 0,5 l červeného vína
- soľ
- korenie
- celú škoricu
- badián
- 1 pomaranč
- 1 l mlieka
Postup:
1. Pečeň zbavenú žiliek a blán necháme namočenú v mlieku, aby sa vyťahala krv. Pečeň necháme poriadne stiecť, ochutíme ju soľou a korením a poriadne zabalíme do potravinárskej fólie. Varíme vo vodnom kúpeli v rúre pri teplote 40°C asi 40 minút. Vychladíme.
2. Želatínu rozpustíme v zmesi vína a jablkovej šťavy.
3. Slivky dáme variť do vína so škoricou, badiánom a pomarančovou kôrou. Keď sa víno zredukuje, pridáme gaštany (pozor, aby sa nerozvarili).
4. Vychladnutú pečeň nakrájame na porcie, dáme do formičiek a zalejeme želatínou. Necháme stuhnúť.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty pripravil: Michal Pažák, executive chef reštaurácie Zylinder v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu