Presunúť na hlavný obsah

Baranie rohy – to je štíhla dobrota!

Recepty

Štíhla, dlhá a pokrútená odroda papriky môže na prvý pohľad vyzerať nevábne. Labužníci ju však vyhľadávajú ako lahôdku.

Baranie rohy sú určené najmä na sterilizáciu celých plodov, bez odstraňovanie semien. Konzumujú sa samotné, ako príloha k nakladaným syrom, nakrájané do pikantných zmesí aj ako príloha k mäsu či na pizzu.

Črevá ich majú rady
Baranie rohy sú veľmi cennou zeleninou, najmä pre vysoký obsah vitamínu¤C, tiamínu, riboflavínu a vlákniny. Zvyšujú chuť do jedla, priaznivo menia prostredie črevnej sliznice a ovplyvňujú močové ústrojenstvo. Štipľavé odrody obsahujú pálivú látku kapsaicín, ktorý okrem iného pomôže pri zápale čriev. Konzumovať ho však treba s mierou.

Posol z Mexika
Ako všetky druhy papriky pochádzajú aj baranie rohy z Latinskej Ameriky, priamo z Mexika. Ideálne je pestovať ich na slnečných stanovištiach, na ktoré sú z pôvodnej vlasti zvyknuté. Na jednej rastline sa urodí aj niekoľko kusov malých papričiek.

Rýchly recept: Kuracie prsia s baraními rohmi

Potrebujete:
- 0,5 kg kuracích pŕs
- sterilizované baranie rohy
- čierne korenie
- soľ
- zelená paprika
- stredne veľká cibuľa

Postup:
1. Kuracie prsia nakrájame na dlhé rezance. Cibuľku nakrájame, dáme na panvicu na olej a osmažíme.
2. Do panvice pridáme nakrájané mäso, urestujeme ho, osolíme a okoreníme. Zelenú papriku nakrájame na rezance a nasypeme k mäsu.
3. Pokrm opekáme, až kým sú mäso a paprika mäkké a pred koncom prípravy pridáme baranie rohy. Podávame s ryžou.

Tip lenivého labužníka
Baranie rohy opečieme na olivovom oleji, pridáme roztlačený cesnak, ochutíme korením, posypeme na kocky nakrájaným chlebom, všetko opečieme do chrumkava, pridáme niekoľko cherry paradajok a nakoniec pokvapkáme citrónovou šťavou.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK