Presunúť na hlavný obsah

Sedliacka plnená kačica - pripravte ju a gurmáni vám padnú k nohám

Recepty

Chcete sa blysnúť pred partnerom či návštevou? Ak sa vám vydarí toto jedlo, máte to v rukáve. Gurmáni vás budú milovať...

Sedliacka plnená kačica

Potrebujete:
- 1 domáca kačica (2,5 až 3 kg)
- 1 PL soli
- 1 kl drvenej rasce
- 200 ml mlieka
- 2 väčšie jablká
- 2 väčšie cibule
- 1 väčšia vetvička čerstvého rozmarínu
Dusená kapusta s pomarančmi:
- 1,5 kg červenej hlávkovej kapusty
- 200 g červenej cibule
- 100 g kryštálového cukru
- 2 väčšie pomaranče (šťavu)
- soľ
- 1 kl drvenej rasce
- 4-5 zrniek celého nového korenia
- bobkový list
- 1 celá škorica
- 2 hviezdičky badyánu
- 300 ml červeného vína
- 100 g jahodového džemu

Postup:
1. Kačicu pripravíme deň vopred, aby sa dobre odležala. Dobre ju umyjeme a dôkladne zbavíme všetkých nečistôt, znútra a zvonku ju nasolíme a posypeme drvenou rascou. Takto pripravenú kačicu dobre "vymasírujeme", polejeme mliekom, prikryjeme potravinárskou fóliou a uložíme na noc do chladničky.
2. Na druhý deň kačicu naplníme očistenými jabĺčkami, cibuľou a rozmarínom, podlejeme 100 ml roztopenej kačacej masti, prikryjeme a dáme piecť na 160 °C asi na 2-2,5 hodiny. Počas pečenia kačicu podlievame vytopenou masťou. Keď je kačica upečená do mäkka, odkryjeme ju a dopečieme do zlatohnedej farby. Podávame v celku s krupicovými knedličkami a dusenou červenou kapustou.
3. Dusená kapusta: Cibuľu aj kapustu nakrájame na tenké rezance. V hlbšom kastróle zahrejeme kačaciu masť, na ktorej speníme cibuľu, pridáme rascu, bobkový list a pridávame kapustu, ktorú postupne solíme. Keď je zarestovaná, zasypeme ju cukrom a znova restujeme, kým nepustí vlastnú šťavu. Pridáme nové korenie, badyán, škoricu a zalejeme vínom. Zakryjeme a na strednej teplote dusíme do mäkka. Pred dokončením pridáme šťavu z pomarančov a jahodový džem. Na dochutenie môžeme pridať trocha vínneho octu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty pripravil: Roman Martinkovič, šéfkuchár hotela Holiday Inn v Žiline
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu