Delikátna pochúťka: Hovädzie líčka
Šéfkuchár Michal Pažák pripravil jedlo, ktoré nepatrí k tradičným pokrmom v súčasnej slovenskej kuchyni, ale vychádza z jej histórie a o to viac prekvapí svojou príjemnou a vyrovnanou chuťou.
Hovädzie líčka
Potrebujeme:
- 2 kg hovädzích líčok
- 200 g hladkej múky
- 1 kg koreňovej zeleniny
- 200 g cibule
- 0,3 l oleja
- 200 g paradajkového pretlaku
- soľ
- korenie
- 2 kg kalerábu
- 100 g kôpru
- 0,5 l smotany na šľahanie
Postup:
1. Na oleji opečieme v múke obalené líčka. Odložíme ich nabok. Do oleja pridáme najemno nasekanú koreňovú zeleninu a orestujeme. Pridáme pretlak, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Potom pridáme líčka a udusíme do mäkka.
2. Líčka vyberieme a šťavu necháme zredukovať, aby zhustla.
3. Očistený a nastrúhaný kaleráb orestujeme na oleji. Jemne podlejeme vývarom a udusíme. Na záver pridáme smotanu. Prevaríme a dochutíme kôprom a soľou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty pripravil: Michal Pažák, executive chef reštaurácie Zylinder v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu