Presunúť na hlavný obsah

Delikátna pochúťka: Hovädzie líčka

Recepty

Šéfkuchár Michal Pažák pripravil jedlo, ktoré nepatrí k tradičným pokrmom v súčasnej slovenskej kuchyni, ale vychádza z jej histórie a o to viac prekvapí svojou príjemnou a vyrovnanou chuťou.

Hovädzie líčka

Potrebujeme:
- 2 kg hovädzích líčok
- 200 g hladkej múky
- 1 kg koreňovej zeleniny
- 200 g cibule
- 0,3 l oleja
- 200 g paradajkového pretlaku
- soľ
- korenie
- 2 kg kalerábu
- 100 g kôpru
- 0,5 l smotany na šľahanie

Postup:
1. Na oleji opečieme v múke obalené líčka. Odložíme ich nabok. Do oleja pridáme najemno nasekanú koreňovú zeleninu a orestujeme. Pridáme pretlak, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Potom pridáme líčka a udusíme do mäkka.

2. Líčka vyberieme a šťavu necháme zredukovať, aby zhustla.

3. Očistený a nastrúhaný kaleráb orestujeme na oleji. Jemne podlejeme vývarom a udusíme. Na záver pridáme smotanu. Prevaríme a dochutíme kôprom a soľou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty pripravil: Michal Pažák, executive chef reštaurácie Zylinder v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu