Presunúť na hlavný obsah

Tradičné pochúťky západného Slovenska

Recepty

Slovenské regióny sú typické svojimi osobitosťami v gastronomických špecialitách či chýrečných nápojoch.

Nie inak je to v oblastiach západného Slovenska. Tu je maličká exkurzia po bratislavskej, malokarpatskej, záhoráckej či kopaničiarskej kuchyni.

Bajgle
Vychýrenou pochúťkou bratislavského regiónu sú bratislavské rožky – bajgle. Majú viac ako dvestoročnú tradíciu. Hoci medzi ľuďmi koluje mnoho návodov na ich prípravu, originálna receptúra sa udržuje v tajnosti a pekári si ju úzkostlivo strážia.

Skalický trdelník
Príprava skalického trdelníka siaha až na začiatok 19.storočia. Tradičný spôsob jeho výroby spočíva v namotaní vykysnutého cesta na "trdlo". Cesto sa potrie bielkami, posype nasekanými vlašskými orechmi a pečie tradične na otvorenom ohni.

Záhorácke "zelé"
Záhorie je krajom kapusty, ktorej Záhoráci hovoria "zelé". Pôda tu má špecifické zloženie a kapusta výrazne ostrú, chrenovú chuť, preto o nej mnohí tvrdia, že je najlepšia na Slovensku. V Stupave sa dokonca každý rok koná festival Dni zelá.

Kopaničiarska slivovica
Myjavskí kopaničiari ťažko oželejú každodenný pohárik pálenky, či už kopaničiarskej slivovice, jabĺčkovice, alebo hruškovice. Pálenice bývali takmer v každej domácnosti a bez páleného sa nekoná žiadna svadba, jarmok, zabíjačka či pohreb.

Malokarpatské víno
Malokarpatská oblasť je spolu s tokajskou najvýznamnejším producentom vína na Slovensku. Tunajšia "vínna cesta" v sebe spája niekoľko fenoménov - víno, krajinu, históriu a gastronómiu oblasti. Najznámejšou tradíciou je Malokarpatské vinobranie.

Pukanské párance
Vo východnom cípe Nitrianskej župy je domovina pukanských párancov. Ide o jedlo, ktoré si nosili drevorubači do hory. Doma zamiesené cesto rukami "párali", kúsky hádzali do vriacej vody a do párancov primiešali tvaroh či roztlačené zemiaky a slaninku.

Text a foto: magazín Varecha