Presunúť na hlavný obsah

Gastronomické skvosty stredného Slovenska

Recepty

Napriek tomu, že naši predkovia, aj tí na strednom Slovensku, treli biedu, gastronomické suroviny a špeciality, ktoré nám zanechali, sú skvostami v našich jedálnych lístkoch.

Pripomeňme si azda najznámejšie z nich

Bryndza
Unikátny prírodný syr vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra. Pravá slovenská bryndza musí obsahovať minimálne 50 percent ovčej zložky. Tak je aj  zapísaná v registri tradičných chránených produktov EÚ.

Žinčica
Tradičný salašnícky produkt z ovčieho mlieka. Vzniká pri výrobe syra z nepasterizovaného kyslého ovčieho mlieka. Najlepším druhom žinčice je takzvaná urda. Má hustejšiu konzistenciu ako klasická slaná alebo kyslá žinčica.

Oštiepok
Polotvrdý polotučný syr vyrobený z ovčieho mlieka alebo zo zmesi ovčieho a kravského mlieka. Známe sú parené alebo neparené varianty, môže byť údený alebo neúdený. Slovenský oštiepok má tvar veľkého vajca, zdobia ho ornamentmi.

Kysucký polesník
Polesníky sú špecifické zemiakové placky, ktoré ženy piekli mužom na cestu do hory. Boli buď prázdne, alebo plnené kyslou kapustou so slaninkou či rôznymi inými plnkami, ktoré chlapi jedli zohriate pri ohni na uložených kameňoch.

Zázrivský korbáčik
 Parený údený alebo neúdený syr v tvare korbáčika. Vyrába sa parením vykysnutého a  čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním do tvaru nití, ktoré sa potom spletajú do korbáčikov. 

Oravská slanina
Kto by ju nepoznal – prerastená chutná slaninka, solená, nakladaná na sucho v cesnaku, soli a v borievkach. Pripravuje sa údením v tradičných udiarňach a suší sa v prírodných klimatických podmienkach.

Text: magazín Varecha
Foto: archív Pravdy