Syrová i múčna maškrta
K stredoslovenskej kuchyni patrí syr v akejkoľvek podobe.
Tekovský valec syra
Pod značkou tekovský salámový syr sa skrýva polotvrdý zrejúci plnotučný syr. Býva údený alebo neúdený. Vyrába sa zrážaním tepelne ošetreného mlieka a spracovaním syrovej hmoty do tradičného tvaru valca. Valce sa po vylisovaní ručne oddeľujú a upravujú.
Pochúťka menom žganec
Žgance robíme z hrubšej múky, pohánky, pšena alebo jemnejšej kukuričnej múky, ktoré niekoľkokrát premyjeme vo vode, potom varíme vo vode, a keď začne kaša pukať, osolíme ju a postupne pridávame múku, kým nezhustne. Z vychladnutej masy vykrajujeme žgance – kúsky, ktoré v mise zmiešame s rozpustenou masťou a vyškvarenou slaninou.
Vareškov tip
Liptovská bryndzová polievka
Najprv rozvaríme 200 g bryndze v osolenej vode. Z múky a vajca potom pripravíme cesto, ktoré postrúhame na drobné kúsky a zavaríme do rozvarenej bryndze. Nakoniec pridáme rozškvarenú slaninu, v ktorej sme spenili mletú papriku.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu stredoslovenských jedál
Zemiaky
Na strednom Slovensku ich ľudia považujú za druhý chlieb. Skvele plnia výživovú funkciu, vynikajúco zaženú akútny hlad, poskytnú vitamín C či draslík.
Ostrôžka
Nástroj na delenie pripraveného cesta na potrebné tvary, uplatní sa pri príprave pirohov a iných múčnikov. Dnes už existuje celá škála antikorových ostrôžok.
Baranina
Charakteristické pre stredoslovenské regióny sú salaše a jemne vláknité baranie mäso nechýba v jedálnych lístkoch, najchutnejšie je z jedno- až dvojročných kusov.
Slanina
Máloktorá surovina sa v našich kuchyniach tak často používa ako slanina. Zasýti, dochutí, rozvonia a spolu s cibuľou poslúži ako základ pre mnohé pokrmy.
Krúpy
Osobitne jačmenné krúpy sa v tradičnej kuchyni hojne využívali. Obsahujú vitamíny B a E a množstvo sacharidov a nemali by sme na ne zabúdať ani v modernej gastronómii.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha