Cholesterol sa fazule bojí
Fazuľa je výnimočná strukovina – jej pravidelnou konzumáciou môžeme napríklad udržať hladinu cholesterolu v prijateľnej výške.
Medicínsky experiment ukázal, že konzumáciou 120 g fazule denne počas troch týždňov klesne hladina cholesterolu a triglyceridov v krvi o 10 percent. Tento účinok súvisí s vysokým obsahom vlákniny, ktorá črevá zbavuje cholesterolu a pomáha pri jeho vylučovaní sliznicou.
Tmavú trávime ľahšie
Čím je fazuľa tmavšia, tým výraznejšiu má chuť. Zistilo sa, že najlepšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, po nich červené a nakoniec biele. Je výborným zdrojom niacínu a kyseliny pantoténovej - látok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú a krásnu pokožku.
Indické klíčky munga
Fazuľky s exotickým názvom mungo sú veľmi drobné a majú farbu olív. Naklíčené sú výborné a hodia sa do zeleninových šalátov. Majú vysoký obsah vitamínov a proteínov, Indovia ich restujú s trochou tuku a podávajú k čaju.
Rýchly recept: Fazuľový guláš s červenou repou a cuketou
Potrebujeme:
väčšia cibuľa
pol cukety
uvarená červená repa
hrnček uvarenej fazule
PL kukuričného škrobu
sladká červená paprika
rasca
olej
soľ
sójová omáčka
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, cuketu na malé hranolčeky a uvarenú repu nastrúhame nahrubo.
2. Do kastróla dáme trochu oleja, cibuľku urestujeme, pridáme cuketu a repu, poprášime paprikou a rascou a ešte chvíľu miešame.
3. Pridáme uvarenú fazuľu. Zalejeme horúcim vývarom (vodou z fazule) a necháme prevariť, aby cuketa zmäkla.
4. Medzitým v troške studenej vody rozmiešame lyžicu kukuričného škrobu a guláš ňou zahustíme. Necháme minútku prehriať, dochutíme sójovou omáčkou a osolíme.
Tip lenivého labužníka
Do misy dáme dve konzervy nakrájaných paradajok, dve konzervy fazule, olivy, nasekanú cibuľu, bazalku, tymian, oregano a zmiešame so soľou, čiernym korením a olejom. Navrch dáme rozdrobenú fetu a lístky byliniek.
Text: magazín
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
VarechaFoto: SHUTTERSTOCK