Zemiak si zaslúžil zemiakové božstvá
Berieme ho ako samozrejmosť a možno je to preto, lebo na základe archeologických nálezov vedci usudzujú, že zemiaky boli domestikované v oblasti dnešného Peru približne pred 4 až 5 tisíckami rokov.
Keďže sa v horských oblastiach nedarilo kukurici, Inkovia to skúsili so zemiakmi, ktoré boli pre nich podobným darom nebies, akým bola pre ríšu Aztékov kukurica. Zemiaky sa konzumovali priamo, uchovávali sa v podobe sušeného prášku, ale vyrábal sa z nich aj alkoholický nápoj "chacha". Známe sú dokonca zemiakové božstvá, čo len vyzdvihuje dôležitosť zemiaku pre danú kultúru.
Zemiaky sa v roku 1585 dostali do Anglicka a predovšetkým do Írska, ktoré má podobné prírodné podmienky ako horské oblasti Peru. Do zeme na írskom panstve ich zasadil Sir Walter Raleigh. Kým bol zemiak všeobecne prijatý ako jedlá zelenina, uplynulo takmer dvesto rokov. Spočiatku bol prijímaný so značnou nedôverou a ľudia zemiaky považovali za pohanskú, nečistú plodinu, ktorá ohrozuje zdravie.
Postupne ľudia objavili pravé účinky zemiaku a začali ho patrične využívať. Ruskí ľudoví liečitelia odporúčali postrúhaný surový zemiak ako ochranu pred artériosklerózou. Zemiakový šalát s olejom z vlašských orechov bol zase známy prostriedok proti parazitom. Vyrezané čapíky zo zemiakov sa podnes odporúčajú na rýchlu úľavu pri hemeroidoch.
Vnútorné použitie
Zemiak je nesmierne výživná potravina, obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, minerály a stopové prvky. Pozor si treba dávať na zelené časti, ktoré sa tvoria na šupke, pretože tie sú naozaj jedovaté. Gurmáni poznajú nespočetné množstvo receptov zo zemiakov, ale svoje miesto má aj v ľudovej medicíne. Najviac sa využíva šťava zo surových zemiakov, ktorá vám pomôže pri tráviacich ťažkostiach, kolikách, gastritíde, zápche, žlčových kameňoch a dokonca aj pri poruchách pečene.
Súčasné výskumy potvrdili, že surový zemiak je účinný aj proti rakovine. Známa je kombinácia mrkvovej šťavy, do ktorej sa pridá šťava z jedného zemiaka a kvapka olivového oleja. Okrem iného, nezabudnite na zemiakovú diétu, lebo ak zemiak nevyprážate a nemiešate so smotanou, či maslom, má nízku kalorickú hodnotu. Skúste jesť varené, alebo parené zemiaky dva až tri dni, pite dostatok tekutín a okrem toho, že prečistíte organizmus, schudnete.
Vonkajšie použitie
Ak ste sa popálili, máte opuchnuté viečka, alebo popraskanú kožu postrúhajte si zemiak, zmiešajte ho s olivovým olejom a priložte na postihnuté miesto. Plátky surového zemiaku vám pomôžu ak máte opar, omrzliny a ak si ich priložíte na spánky, pomôže pri bolesti hlavy.
Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK