Presunúť na hlavný obsah

Päť vecí, ktoré potrebujete k slovenským špecialitám

Recepty

Slovenskú kuchyňu by mala ovládať hádam každá gazdiná. Viete, bez čoho sa nezaobídete?

Múka. Bez nej sa východniarska kuchyňa nezaobíde. Už len výpočet múčnych jedál by bol poriadne dlhý a nemá azda obdobu v žiadnom slovenskom regióne.

Cedidlo na halušky. Či už sa varia halušky, pirohy, knedličky, taštičky, lečky, gombovce či iné múčne jedlo, všetky treba po uvarení scediť a použiť klasické kuchynské sito.

Bravčová masť. Vždy hrala prím v domácnostiach, kde rastlinný olej bol nedostupný. Dodnes sú pochúťky nášho východu pripravované nezriedka len na masti.

Paradajkový pretlak. Niektoré recepty si vyžadujú chuť rajčiakov, navyše pretlak je okrem iného bohatý na karotíny a vitamín E a oplatí sa ho jesť ako prevenciu pred chorobami.

Droždie. Práve potravinárske kvasinky v podobe droždia sú základným kameňom kysnutého cesta, majú veľký vplyv na vôňu chleba a múčnikov.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK