Káva v hlavnej úlohe - pripravte delikátnu palacinku s rumovými orechmi
Šéfkuchár Peter Kulhány pripravil dezert, ktorý uchváti nejeden mlsný jazýček.
Kávová palacinka na rumových orechoch
Na 10 porcií potrebujeme:
- 300 g múky
- 2 vajcia
- 0,4 l mlieka
- 100 g cukru
- 0,1 l oleja
- 50 g kávy
- soľ
- Varené orechy:
- 100 g cukru
- 300 g orechov
- 0,6 l smotany
- 100 g hrozienok
- 0,1 l rumu
- Ovocná omáčka:
- 100 g cukru
- 500 g ovocia
- 0,4 l červeného vína
- lístky mäty
Postup:
1. Z mlieka, vajec, múky, soli a cukru pripravíme tradičné palacinky, ktoré po upečení posypeme cukrom, mletou kávou a na panvici ešte spolu skaramelizujeme. Potom ich zvinieme a nakrájame na menšie kúsky.
2. Z cukru pripravíme karamel, zalejeme smotanou, pridáme orechy, hrozienka a varíme asi 5 minút. Na záver pridáme rum.
3. Ovocná omáčka: Cukor a víno varíme spolu do potrebnej hustoty, potom pridáme ovocie a necháme vychladnúť. Na záver ozdobíme mätou.