Presunúť na hlavný obsah

Talianska dobrota: Pripravte si lazane s mäsovým ragú

Recepty

Z európskej kuchyne pre vás vyberáme ďalšiu pochúťku - talianske lazane.

Lazane s mäsovým ragú (Taliansko)

Na 4 porcie potrebujete:
- 400 g hovädzieho a bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 60 g mrkvy
- 60 g petržlenu
- 60 g zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- panenský olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- 400 g drvených paradajok
- 200 ml červeného vína
- 400 g bešamelu
- 150 g parmezánu
- 240 g cestovín lazane
- zmes čerstvých byliniek (tymian, rozmarín, bazalka)

Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno a mäso zomelieme. Zomelieme aj koreňovú zeleninu. Na rozpálenom oleji opražíme cesnak, cibuľu a zeleninu. Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a pražíme asi 15 minút. Zalejeme vínom a pridáme drvené paradajky. Zmes podusíme, aby mäso trochu zmäklo. Pridáme bylinky a povaríme, aby sme dosiahli požadovanú hustotu.
2. Vo vriacej vode uvaríme cestoviny, ale necháme ich tvrdšie. Pripravené ragú zmiešame s časťou bešamelu, zvyšok nanesieme v tenkej vrstve na spodok plechu. Potom vrstvíme do pekáča cestoviny a mäsovú zmes (najmenej 3-krát), ukončíme cestovinami. Na ne opäť natrieme tenkú vrstvu bešamelu a posypeme ju strúhaným parmezánom.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 45 minút. Najlepšie je nechať lazane vychladnúť, potom ich nakrájať a znovu ohriať. Ak budete krájať čerstvo pripravené lazane, nemusí to vyzerať pekne.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Marek Brezina, šéfkuchár hotela DoubleTree by Hilton v Košiciach
Foto: Robert Huttner pre Pravdu