Presunúť na hlavný obsah

Španielska pochúťka - takto si pripravíte fideuu

Recepty

Španielske národné jedlá sú paella a fideua - recept na druhú menovanú vám prinášame.

Fideuá (Španielsko)

Na 4 porcie potrebujete:
- 600 g morských plodov (krevety, kalamáre, malé sépie)
- panenský olivový olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lúpané paradajky
- 150 g hrášku
- petržlenová vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 l rybacieho vývaru (môže byť z hocijakých kostí z morských rýb)
- 400 g makarónov

Postup:
1. Na olivovom oleji opražíme cesnak a cibuľu. Pridáme očistené morské plody a opečieme.
2. Potom vlejeme časť horúceho vývaru, vložíme cestovinu a varíme približne 4 minúty. Pridáme zvyšné suroviny a varíme, kým cestoviny nebudú al dente. Môže to trvať celkovo asi 7-8 minút podľa druhu makarónov. Ak je to potrebné, po troche podlievame horúci rybací vývar.
3. Na konci necháme dve minúty odpočívať a podávame. Polievku môžeme nechať odpočívať aj v mierne vyhriatej rúre.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Marek Brezina, šéfkuchár hotela DoubleTree by Hilton v Košiciach
Foto: Robert Huttner pre Pravdu