Presunúť na hlavný obsah

Rýchle pochúťky s olivami - skúste z troch receptov

Recepty

Olivy sú zdravé, chutné aj výživné. Pripraviť si z nich šalát alebo rýchly obed zvládnete poľahky.

Olivy s pomarančom

Potrebujeme: údenú tresku (plátky), kúsky pomaranča, pomarančovú šťavu, kocky varenej červenej repy, čerstvú cibuľu, sherry ocot, olivový olej, petržlen
Postup: Olúpte jeden pomaranč a rozdeľte ho na mesiačiky. Z niekoľkých mesiačikov vytlačte šťavu a zvyšné mesiačiky nakrájajte na kocky. Do nádoby vložte zelené olivy (asi 100 g), plátky tresky (asi 150 g), na kocky nakrájanú vopred uvarenú repu (30 g), nakrájané kúsky pomaranča, nakrájanú jednu cibuľu a pomarančovú šťavu. Všetko zmiešajte dohromady a pokvapkajte olivovým olejom a sherry octom. Olivovú variáciu nechajte odležať a po 15 minútach ju môžete servírovať s čerstvo nasekaným petržlenom.

Olivy s ovčím syrom

Potrebujeme: čierne olivy, cibuľku, zelené korenie, rajčiny, ovčí syr, ocot, horčicu, extra panenský olivový olej
Postup: Do jednej misy vložte na veľmi malé kúsky nakrájané španielske čierne olivy, cibuľku, rajčiny, zelené korenie a kocky ovčieho syra v množstve podľa chuti. V druhej sklenenej mise veľmi rýchlo premiešajte trochu octu, horčice a extra panenského olivového oleja. Obsah sklenenej misy pridajte do prvej nádoby, všetko starostlivo zamiešajte a môžete podávať.

Olivy s tuniakom

Potrebujeme: španielske kráľovské olivy, tuniaka, jablčný ocot, horčicové semienko, čili, extra panenský olivový olej, citrónovú šťavu
Postup: Do misy vložte kúsky tuniaka, pridajte trochu octu, extra panenský olivový olej, horčicové semienko a čili. Všetko zmiešajte a pridajte španielske kráľovské olivy. Pred podávaním môžete variáciu jemne pokvapkať citrónovou šťavou.

Text: zh pre Pravda magazín
Foto: SHUTTERSTOCK