Presunúť na hlavný obsah

Muškátový oriešok – korenie, liek i droga

Zdravie a relax

Muškátový oriešok je netypické korenie, ktoré pochádza z Indonézie.

Kým v malom množstve výborne dochutí vaše jedlo, pomôže pri žalúdočných problémoch, vo vysokých dávkach spôsobuje otravu. Má silne korenistú až nahorklú chuť a je výborný na dochutenie mäsitých pokrmov. V malom množstve je liečivý – posilňuje nervy, zlepšuje náladu, povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie, pôsobí proti reume a plynatosti. Pre obsah halucinogénov sa neodporúča konzumovať ho vo väčšom množstve. V takých prípadoch vyvoláva stavy úzkosti.

Zastaví kŕče v bruchu
Na liečbu zažívacích problémov muškátový oriešok používali už lekári v starej Číne.  Látky, ktoré obsahuje, podporujú chuť do jedla, stimuluje produkciu tráviacich štiav, pôsobí proti kŕčom v bruchu. Je vhodný pri bolestiach brucha, nedostatočnom vstrebávaní v tenkom čreve, nespavosti, dokonca uľahčuje vykašliavanie.  Pri žalúdočných problémoch nezabúdajte na dávkovanie. Úplne postačí dávka na štipku noža a po jedle!

Kulinárska lahôdka
V našich končinách sa muškátový oriešok používa skôr ako korenie než ako liek. Pre zvláštnu arómu, je nahorklý, nasladlý a zároveň štipľavý, sa pridáva do múčnikov, do perníkov, koláčov, ale aj do mnohých jedál. Používa sa na úpravu mäsa, paštét, údenín, zeleniny, polievok alebo omáčok. Ochutí špenát aj zemiakovú kašu. Nájdete ho aj ako súčasť koreniacích zmesí. Dobre ladí s čiernym korením, bobkovým listom, cibuľou, petržlenom. Je výbornou ingredienciou na prípravu niektorých alkoholových likérov, štipku možno pridať aj do vareného vína.

Aj kozmetický priemysel má rad muškátový oriešok
Muškátový oriešok sa využíva aj v  kozmetickom priemysle pri výrobe vonných olejov a parfumov. Môže sa používať ako súčasť prísad soli do kúpeľa, taktiež sa využíva ako aromaterapia a uplatňuje sa aj ako vlasové tonikum.

Text: Zlatica Beňová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK