Maďari milujú národné jedlá
Maďarská kuchyňa je vychýrená najmä tým, že dokáže skvele kombinovať kvalitné suroviny. Dosahuje tak vynikajúcu harmóniu chutí a vôní.
Maďari jedlo milujú a pri návšteve v Maďarska objavíte veľa reštaurácii s maďarskými pochúťkami. Tu sú klasické príklady.
Gulyás
Slávny maďarský guláš poznajú milovníci dobrého jedla na celom svete a netreba ho zvlášť predstavovať, ide o dusené mäso, najmä hovädzie, so zeleninou a korenené červenou mletou paprikou.
Halászlé
Veľmi obľúbená rybacia polievka zo sladkovodných rýb, pôvodne pokrm rybárov z okolia Dunaja. Do vývaru sa pridávajú najčastejšie veľké kusy kapra, ale najlepšie býva mäso zo sumca alebo šťuky.
Lecsó
Lečo je zeleninový pokrm známy aj u nás. Ide o jedlo z nakrájanej papriky dusenej s paradajkami, cibuľou a mletou paprikou, pridávajú sa doň vajcia a ostrá paprika, aby lečo labužnícky pálilo.
Koloszváry töltött káposzta
Koložvárska plnená kapusta je ďalšou maďarskou dobrotou - do kapustných listov vložená náplň dusená v omáčke. Najčastejšie je náplňou mleté mäso, zelenina, ryža, korenie, ale variantov je viac.
Hortobágyi palacsinta
Ide o palacinku plnenú zmesou mäsa, podávanú v paprikovej smotanovej omáčke. Naplnené palacinky sa môžu zapiecť v rúre do chrumkava, potom sa zvyknú ozdobiť omáčkou.
Csirkepaprikás
Kura s cibuľou a zeleným korením, paradajkami, smotanou a paprikou, takisto ide o národné jedlo - v súčasnosti sa dosť často nahrádza "kakaspörköltom" - perkeltom z kohúta na červenom víne.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK