Presunúť na hlavný obsah

Peruánska špecialita: Pripravte si Lomo saltado

Recepty

Peruánska kuchyňa vznikla splynutím domácich chutí a prísad s technikami a zvykmi prinesenými španielskymi, talianskymi, čínskymi a japonskými prisťahovalcami.

Lomo saltado

Potrebujeme:
- 600 g hovädzej roštenky (alebo pravej sviečkovej)
- 2 červené cibule
- ocot
- sójovú omáčku
- 1 strúčik cesnaku
- 2 paradajky
- 50 g koriandra
- soľ
- čierne korenie
- olej
- 500 g hranolčekov

Postup:
1. Mäso nakrájame na malé pásiky hrubé asi 1 cm a okoreníme čiernym korením a soľou. Cibuľu očistíme, rozpolíme pozdĺžne a vyberieme stred. Nakrájame pozdĺžne na pásiky hrubé asi 1 cm. Z paradajok vyberieme semienka a tiež nakrájame na pásiky.

2. Na panvici zohrejeme olej. Prudko osmažíme mäso, vyberieme ho z panvice, pridáme ešte olej a spolu smažíme pretlačený cesnak a nakrájanú cibuľu (asi minútu), potom opäť pridáme mäso a varíme ďalej na silnom ohni. Podľa chuti pridáme sójovú omáčku (obsahuje veľa soli) a trochu červeného octu. Môžeme aj flambovať. Nakoniec pridáme nakrájané paradajky (varíme ich krátko, aby sa nerozpadli), nasekaný koriander a osmažené hranolčeky, pomiešame a hotovo.

3. Podávame s bielou ryžou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty pripravil: Jimmy Martinez, šéfkuchár peruánskej reštaurácie Casa Inka v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu