Presunúť na hlavný obsah

Pliecko so žemľovou knedľou - dobrota pre vášho chlapa

Recepty

Keď sa vraví o zabíjačke, každý má na mysli zaužívané a dlho tradované recepty. "Už vari nastal čas, aby sme ich trochu pozmenili a spestrili," hovorí Martin Frankl, šéfkuchár hotela FIS v Demänovskej Doline.

Pliecko so žemľovou knedľou

Na 4 porcie potrebujete:
- 800 g bravčového pliecka
- 200 g červenej cibule
- 100 g mrkvy
- 300 ml červeného vína
- olej
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- 100 g paradajkového pretlaku
- 100 g slaniny
- 2 bobkové listy
- bravčová krv podľa potreby
Žemľová knedľa:
- 500 g bieleho vysušeného pečiva
- 300 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2 červené kapie
- 80 g šalotky
- 100 g slaniny
- 50 g petržlenovej vňate
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie

Postup:
1. Mäso očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu a mrkvu nakrájame na jemno a speníme na olivovom oleji, pridáme nakrájanú slaninu, pretlak a orestujeme. Vložíme mäso spolu s koreninami, orestujeme a podlejeme červeným vínom. Osolíme a dusíme.
2. Keď je mäso mäkké, odstavíme. Zahustíme bravčovou krvou, a to tak, že ju jemne prilievame do ragú, ale teplota nesmie presiahnuť bod varu, aby sa krv nezrazila.
3. Žemľová knedľa: Biele pečivo nakrájame na malé kocky. Slaninu, vňať, šalotku a kapiu nakrájame na malé kúsky a orestujeme. V mlieku rozšľaháme vajce a všetko spolu premiešame. Z hmoty vytvarujeme knedľu, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a paríme asi 24 minút.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Martin Frankl, šéfkuchár hotela FIS v Demänovskej Doline
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu