Presunúť na hlavný obsah

Škola varenia: Takto pripravíte studeno

Recepty

Studeno je pochúťka, ktorú mnohé moderné gazdinky nevedia pripraviť. Pritom ide o jednoduchú záležitosť - skúste to s nami.

STUDENO

Na 4 porcie potrebujete:
- 4 bravčové nožičky
- 100 g mrkvy
- 100 g petržlenu
- 1 menšia cibuľa
- bobkový list
- nové korenie
- celé čierne korenie
- soľ
- vínny ocot podľa chuti

Postup:
1. Nožičky obvaríme a prvú vodu vylejeme. Pripravíme koreňovú zeleninu, cibuľu a koreniny. Obvarené nožičky vložíme spolu s koreňovou zeleninou, cibuľou a koreninami do studenej vody a varíme pomalým varom.
2. Nožičky vyberieme, necháme vychladnúť a oberieme mäso. Vývar naďalej redukujeme, či nám hustne na požadovanú hustotu, zistíme tak, že trošku odlejeme na tanierik a dáme do chladničky. Podľa hustoty doriedime alebo ďalej odparujeme. Ochutíme kvapkou octu a dosolíme.
3. Koreňovú zeleninu a mäso najemno nakrájame, vložíme do formičiek, zalejeme vývarom a necháme vychladnúť. Podávame s cibuľkou, octom a pečivom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Martin Frankl, šéfkuchár hotela FIS v Demänovskej Doline
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu