Zimná zásobáreň zdravia - kapusta je dobrá čerstvá aj kvasená
Častá a pravidelná konzumácia kapusty má nemalý význam pre naše zdravie.
Má vysoký obsah draslíka, síry, vápnika, chlóru, fosforu a najmä v zimnom období oceníme prítomnosť vitamínu C, kyseliny listovej, vitamínu A, vitamínu E, kyseliny pantoténovej a rad vitamínov skupiny B. V 100 g bielej kapusty sa nachádza až 60 mg vitamínu C, čo je dvakrát viac ako v rovnakom množstve citróna.
Hojivé listy kapusty
Naklepané listy kapusty s vyrezanými kostrnkami sa používajú na vredy, popáleniny, poškodenia pokožky, pri neuralgických bolestiach, hemoroidoch, zápaloch kĺbov a na kloktanie pri zápalových ochoreniach úst a hrdla. Dobré je natrieť boľavé miesto medom, priložiť naklepaný kapustný list a prikryť ho uterákom.
Lieči aj naše útroby
Kapusta má aj hojivé vnútorné použitie – napríklad šťava z čerstvej kapusty sa používa pri vredových ochoreniach žalúdka, dvanástnika, gastritíde, pri zachrípnutí, zápche, bolesti čriev či kašli. Odvar z kapustných semien je dobrým liekom proti črevným parazitom.
Rýchly recept - Šalát z kyslej kapusty s ananásom
Potrebujete:
- 600 g kyslej kapusty
- veľká červená paprika
- pol zväzku zelenej petržlenovej vňate
- 400 g kompótového ananásu
- 2 PL repkového oleja
- 2 štipky hrubo mletého farebného korenia
- 2 kl práškového cukru
Postup:
1. Papriku nakrájame na kratšie prúžky, z petržlenovej vňate otrháme lístky a nakrájame ich.
2. Ananás scedíme a väčšie kocky nakrájame na menšie. Kapustu, ak má dlhšie rezance, rozkrájame.
3. Šťavu z kapusty premiešame s cukrom, soľou, olejom a korením. Všetky ingrediencie dáme do misy a premiešame ich.
Tip lenivého labužníka
Červenú kapustu nakrájame na jemné rezančeky, sparíme, necháme vychladnúť a odkvapkať, dochutíme octom, soľou a cukrom, vmiešame nakrájané sterilizované šampiňóny, hrsť uvarených vlasových ryžových rezancov a majonézu.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK