Presunúť na hlavný obsah

Život bez korenia by bol fádny

Zdravie a relax

Korenie si už v dnešnej dobe nevážime tak ako si ho kedysi vážili naši predkovia, pretože ho máme v každom obchode a pozná ho aj malé dieťa.

Práve čierne, biele a kayenské korenie patrilo medzi prvé, ktoré sa objavilo v Európe z exotického Orientu. Čierne a biele korenie pochádza z Indie, rastie na popínavom kríku a sú to tie isté zrná. Rozdiel je len v tom,  že čierne korenie sú sušené nezrelé zrná a biele korenie sú zrelé zrná, z ktorých sa odstráni čierna šupka. Malý detail a chuťovo veľký rozdiel, však?

Kayenské korenie má názov z gréckeho výrazu štípať, vzhľadom na svoje vlastnosti. Aj keď teraz rastie takmer vo všetkých tropických krajinách, jeho pôvodný domov je v Mexiku, Južnej Amerike a Zanzibare.

História
Už keby ste hľadali na zvitkoch zo sumerského obdobia pred viac ako 5000 rokmi, našli by ste zmienku o používaní korení. V starovekom Egypte používali zmes korení na balzamovanie svojich mŕtvych. Starovekí lekári z Ríma a Grécka používali kayenské korenie proti únave, letargii, nádche, slabému tráveniu a podobne. Odkedy sa medzi Východom a Západom otvorili prvé obchodné cesty, korenie sa dostalo do Európy a začalo súperenie, ktorá krajina získa prevahu a najlepšie podmienky na obchodovanie.

Dobrodruhovia často riskovali všetko, dokonca sám Vasco de Gama hľadal kvôli koreninám cestu južne od afrického kontinentu, ale ani Krištofa Kolumbusa neobišla vášeň pre koreniny. Z obchodu s koreninami sa zrodila moc niektorých štátov v Taliansku, akými boli Benátky, Janov, alebo Florencia. V stredoveku sa korenie vyvažovalo zlatom, ľudia ho používali ako prostriedok proti infekciám ako je týfus, cholera, šarlach, ovčie kiahne, ale aj na zmiernenie opuchov pri artritických kĺboch.

Samozrejme, niektoré názory sa v minulosti podstatne líšili, pretože kým sa v Indonézii kayenské korenie používalo ako prostriedok na vyvolanie potratu, v Japonsku sa ním liečila neplodnosť.

Korenie dnes
Všetky tri uvedené druhy korenia majú stimulačný účinok, ktorý pôsobí na krvný obeh a imunitný systém. Tým, že korenie zvyšuje potenie, podporuje ničenie toxínov v tele. Výskumy ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže zlepšiť kvalitu prijímanej potravy a tým prispieva k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Toto zlepšenie nastáva hlavne vďaka účinnej zložke alkaloid piperínu. Piperín má schopnosť zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy.

Okrem toho, piperín má podobné zloženie ako morfín a efektívne pôsobí proti bolesti. Kayenské korenie má zase účinnú zložku alkaloid capsaicín, vďaka čomu má odkrvujúce účinky a pomáha uvoľňovať zrazeniny a katary v prínosových a čelných dutinách. Kayenské korenie je vhodné proti únave, pri nervovej slabosti a podchladeniu. Ohnivá chuť na jazyku vysiela do mozgu impulz na vylučovanie endorfínu, ktorý v ľudskom tele blokuje bolesť a vyvoláva príjemné pocity.

Vonkajšie použitie
Tieto tri korenia môžete pridať do mastív na bolestivé kĺby, nervové bolesti, ale aj do kloktadiel na boľavé hrdlá.

Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK